Tartható a 2012-es lengyel euró-céldátum

Vágólapra másolva!
Az elsőrendű, "A mínusz" szintű lengyel szuverén davizaadós-osztályzatot adta meg pénteken a 2 milliárd eurós, húszéves futamú új lengyel eurokötvényre a Fitch Ratings, megerősítve azt a véleményét, hogy nem zárható ki a négy éven belüli lengyel euróövezeti csatlakozás.
Vágólapra másolva!

A kötvény besoroláshoz fűzött londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a lengyel gazdaság átlagos éves növekedési üteme 2003 óta 5 százalék felett jár.

A gyors növekedés javítja a pénzügyi mutatókat: tavaly a GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalékra - több mint egy évtizedes mélypontra - csökkent az előző évi 3,8 százalékról, a kormányadósság 2007 végén 45 százalék volt a 2006-ban mért 48 százalék után, áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ha a jelenlegi lengyel kormány "ambiciózus" társadalombiztosítási reformtervei, közszféra-csökkentési és privatizáció-gyorsítási elképzelései teljesülnek, és az inflációt is sikerül visszaterelni a cél felé, az javíthatja a 2012-es lengyel euróövezeti csatlakozás kilátásait.

Mivel azonban a kormánynak "egy ellenséges államfővel" kell szembenéznie, és a kisebbik koalíciós pártra is tekintettel kell lennie, erősen bizonytalan a gazdaságpolitikai program sikeres végrehajtása, áll az elemzésben.

Az idei év elején - kevesebb mint egy évvel Lengyelország hitelképességének elsőrendű kategóriába sorolása után - további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást adott a nála is "A mínusz" szintű, hosszú futamú lengyel szuverén devizaadós-osztályzatra egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's, szintén arra hivatkozva, hogy a jelenlegi kormány jobb klímát teremtett a költségvetési és szerkezeti reformokhoz, és Lengyelország négy éven belül az euróövezet tagja lehet

A közép-európai négyek közül Lengyelország, Csehország és Szlovákia mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - S&P, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - az elsőrendű "A" sávban van.