297. Fölnagy András - Asprovalta, Görögország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Fölnagy András mesél Asprovalta városáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egyik csoporttársammal érkeztünk ide, Asprovaltára. Jelenleg a nyári kéthónapos gyakorlatunkat töltjük. Én jelenleg Balatonlellén élek és a Kodolányi János Főiskolán tanulok idegenforgalmat. Ezt a lehetőséget az iskola hirdetőfalán találtuk, amit azonnal meg is pályáztunk és elnyertünk. A Best Western szállodalánc egy nagyon szép négycsillagos hoteljében vagyok jelenleg éjszakai recepciós. Nagyon tetszik a feladat, mert sok érdekes emberrel találkozom, illetve megismerek új kultúrákat. Nekem ez volt a legfontosabb, amikor úgy döntöttem, hogy külföldön töltöm ezt az időt.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Asprovalta egy kicsi városka az Égei-tenger partján, homokos partszakasszal, pálmafákkal, bárokkal és éttermekkel. Nekem nagyon tetszik. Nagyon tetszik a nyugodt élet, hogy még alig vagyunk itt, de már nagyon sokan ismernek. Viszont a hátrány, hogy nagyon nehezen megközelíthető. Körülbelül 80 kilométerre található Thesszalonikitől, a buszpályaudvar, ahonnan a buszok indulnak egy eldugott kis utcában volt és a menetidő is hosszú volt. Egyelőre más negatívumot nem vettem észre.

Mi hiányzik Magyarországról?
Első sorban a családom. De azt hiszem, hogy ez teljesen normális. Másodsorban a magyar ételek. Nekem a legnagyobb problémám, és akárhányszor külföldre utazom ez a gondom, hogy nagyon nehezen tudok hozzászokni az új ízekhez. Szerencsére még a repülőgépen összeismerkedtünk egy kedves lánnyal, aki szintén ebbe a városba tartott. Ők rendszeresen főznek magyar ételeket. A minap éppen lecsót csináltak, amiből megkínáltak minket.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Már most nagyon sok barátra tettem szert. Elsősorban ők hiányoznának és fognak is hiányozni. Természetesen a görög mentalitás, az életérzés is nagyon meghatározó, amit még jelenleg is szoknom kell, de tetszik. De szerencsére nem akkora a távolság, hogy ne lehessen áthidalni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Talán mondhatom, hogy hasonló, mint otthon. A cigaretta, a benzin körülbelül ugyanannyiba kerül, mint Magyarországon. Az én megítélésem szerint boldogok. Bár kicsit hevesebbek, mint a magyarok, tehát érdemes egy kicsit edzeni a lelkünket, ha hosszabb időre érkezünk Görögországba.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Ezekre a kérdésekre nem igazán tudok válaszolni. Moziba nincs időm járni, a többit meg a szálloda biztosítja számunkra, kivétel az alkoholt. A buszjegy a repülőtérről a városba 50 cent (119 forint) volt, míg Thesszalonikiből Asprovaltára több mint 6 euró (1428 forint). Azt hiszem, hogy az egy kicsit több mint otthon.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az is magyarországi árszínvonalhoz hasonló.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A lehető legkevesebbet szeretném elkölteni, hogy az ősszel még el tudjak utazni valahová kikapcsolódni. Mivel tulajdonképpen mindent biztosítanak a számunkra, így csak a luxusigényeimet kell kielégíteni, mint például néha egy-egy finom görög süti, vagy a cigaretta, ami szintén hazai áraknak megfelelő.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mondhatjuk, hogy igen. A turizmus mindig is érdekelt, nagyon tetszik ez a pörgős élet, az utazások, illetve hogy új embereket, kultúrákat ismerek meg. Azonban engem a repülés jobban vonz, ezért itt nem szeretnék megállni. De kitudja, hogy mit hoz a sors?

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Egészen más. A délutáni szieszta itt is megvan, akárcsak a többi mediterrán országban. Az emberek ilyenkor este is jönnek-mennek. Mivel én egy hasonló kategóriába sorolható városban élek, elmondhatom, hogy míg otthon 11 óra után eltűnnek az emberek az utcáról, itt szinte soha sem áll meg az élet. Persze, csak a nyárról tudok nyilatkozni.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok attól, hogy a hosszú hetek alatt egyre többször lesz honvágyam, de nem adom fel, végig kell, végig tudom csinálni bármi áron is. Reménykedem abban, hogy kiváló szakemberré válhatok, hogy hasonló kategóriájú szállodában dolgozhatok mindaddig, amíg az igazi vágyálmomat el nem érem. Talán nem túl elérhetetlen, de ismételten csak azt tudom mondani, ahogy az élet hozza.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen a szállodában az éppen aktuális vendégek. Hogy ki mennyire kedves, mennyire udvarias és hogy mennyire szeretnek minket, magyarokat, vagy éppen ellenkezőleg.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Minap voltam az újságosnál, hogy veszek valamit, de se angol, se magyar újságot nem kaptam. Görögül meg még nem tudok. (De mindenképpen szeretnék megtanulni). Azt mondták, hogy talán két hét múlva kapnak magyar újságot.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Első sorban az alvás. Mivel éjszakai recepción dolgozom, ezért muszáj napközben aludnom, amennyit csak lehet. Általában akkor ébredek fel, amikor a lány, akivel jöttem, végez a munkával, és együtt el tudunk menni, körülnézni a városban, vásárolni vagy éppen strandolni. A helyi fiatalság szerintem a Bollero klubba jár kikapcsolódni. Úgy általában pedig a legfontosabbak a kirándulások. Igazán szép helyek vannak errefelé. Már maga a környék is csodaszép, egy öbölben található és hegyekkel van körülvéve. Igazán gyönyörű hely Stavros vagy Vrasna. Aki ide ellátogat, annak érdemes megnézni. Sajnos eddig én is csak képről láttam, de remélem, hogy minél előbb eljutok ezekre a helyekre.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Elméletileg nagyon sok. Gyakorlatilag, míg mindenki bulizik, és vagy alszik, én itt ülök és kedvesen mosolygok minden vendégre. Remélem, ez azért hamarosan változik, és én is megismerem a görög estéket, nem csak a recepciós pult mögött ülve.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Az attól függ. Elképzelhető, hogy az életemet külföldön fogom elkezdeni, de szeretném, ha a gyerekeimben a magyartudat meglenne. Azonban még nem tudom, nem is gondolkodtam, hogy tudnék-e itt élni hosszú távon.