Olcsóbb az élelmiszer itt, mint Nyugaton

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tárgyalt az élelmiszerárak magyarországi alakulásáról, illetve az élelmiszerdrágulás európai vetületéről. Magyarországon még mindig olcsóbb az élelmiszer, mint Nyugaton.
Vágólapra másolva!

A témában előadást tartottak a Gazdasági Versenyhivataltól, a Központi Statisztikai Hivataltól, az Agrárgazdasági Kutatóintézettől, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségétől, valamint az Országos Kereskedelmi Szövetségtől.

Az előadók egyetértettek abban, hogy az élelmiszerek árának jelenlegi drágulása nem kizárólag magyar sajátosság, hanem világjelenség. A szakértők szerint, ez a drágulás világgazdasági trendváltást jelent, az élelmiszer az energiához hasonlóan stratégiai cikké válik.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakértője, Kovács Gábor jelezte, hogy 2007 áprilisa és ez év áprilisa között Magyarországon az élelmiszerárak 14,8 százalékkal nőttek, a kutató szerint ez közel kétszerese az Európai Unió átlagának, ahol ez az árnövekedés 7,1 százalékos volt.

Font Sándor, a bizottság elnöke zárszavában jelezte, hogy Magyarországon az emberek átlagosan 27 százalékot fordítanak jövedelmükből élelmiszervásárlásra, míg ez az Európai unióban 10 százalék körül.

Itthon, ugyanakkor az élelmiszerárak még mindig alacsonyabbak az EU átlagánál, mivel annak csak átlagosan a 79 százalékát teszik ki. E tendenciák meglétét alátámasztotta a KSH szakértője is, aki szintén elmondta, hogy 2006. óta Magyarországon az élelmiszerek ára az inflációt meghaladó mértékben 10 százalék felett emelkedett.

Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke szerint, jelentős mértékben nőtt az alapanyagár és a kereskedők is gyakran visszaélnek helyzeti előnyükkel, erőfölényükkel. Ezért az élelmiszeriparban nem képződik nyereség, nő a feketegazdaság aránya, amely a húsfeldolgozásban, a sütőiparban vagy a zöldség- és gyümölcstartósításban jelentős.