Kanada munkaerőt vár, nem menekültstátuszt megcélzókat

Vágólapra másolva!
A magyar és a kanadai kormány is szeretné megelőzni, hogy a néhány évvel ezelőttihez hasonló kivándorlási hullám induljon el Magyarországról az észak-amerikai államba - mondta Diane Finley kanadai bevándorlási és állampolgársági miniszter. A politikus nem számít arra, hogy megismétlődik a nyolc évvel ezelőtti kitelepülési hullám, amikor magyarországi roma családok kértek menekültstátuszt. A kanadai munkaerőpiacon hiány van egyebek mellett szakácsokból, építőipari munkásokból, vízvezeték-szerelőkből, de például egészségügyi dolgozókra is szükség van.
Vágólapra másolva!

Azért találkoztam a magyar kormány képviselőivel, hogy minden lehetséges lépést megtegyünk a néhány évvel ezelőttihez hasonló kivándorlási hullám megelőzéséért. Több elképzelés is van ezzel kapcsolatban, ezek közé tartozik a hatóságok közötti információcsere - mondta Diane Finley, további részleteket nem említve a két kormány együttműködéséről.

Csalódni fog, aki menekültstátuszt kér

Kanada bárkit szívesen lát turistaként vízummentesen, vagy munkavállalóként vízummal. Azonban azok, akik Magyarországról érkezve akarnak menekültstátuszt szerezni és így Kanadában maradni, csalódni fognak - hangsúlyozta a miniszter. Kanadának szigorú értékelési rendszere van, amely körülbelül tizenöt feltétel alapján ítéli meg, hogy mely ország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az államba. Magyarország néhány évvel ezelőtt éppen azért vesztette el a vízummentességi státuszát, mert nagyon sokan kértek menedékjogot Magyarországról úgy, hogy nem voltak jogosultak arra.
A politikus nem számít arra, hogy megismétlődik a magyarországi romák hét-nyolc évvel ezelőtti kivándorlása Kanadába. Mint mondja, a körülmények megváltoztak azóta. Európán belül is sokkal szabadabbá vált a mozgás, több a gazdasági lehetőség, mint hét-nyolc évvel ezelőtt - tette hozzá. Kanadában 2007-ben összesen hatezer turistavízumot adtak ki magyaroknak. Ezzel szemben kevesebb mint kétszáz magyar kért tartózkodási engedélyt az észak-amerikai országban - derül ki a kanadai hatóságok adataiból.

Kell a külföldi munkaerő

Az észak-amerikai országnak egyébként egyre nagyobb szüksége van a bevándorlókra. Elemzések szerint 2012-re a foglalkoztattok száma csak a külföldiek munkavállalásával emelkedhet, mivel a kanadai népesség nem nő olyan mértékben, hogy be tudnák tölteni az állásokat. Hiány van egyebek mellett szakácsokból, építőipari munkásokból, vízvezeték-szerelőkből, de például egészségügyi dolgozókra is szükség van - mondta a bevándorlási miniszter.

Kanada március 2-tól törölte el a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben. A bejelentés után néhány nappal már arról szóltak a hírek, hogy roma csoportok Kanadába készülnek az ország különböző részeiről, elsősorban Mohácsról és környékéről, hogy ott munkát vállaljanak és letelepedjenek, ahogy ezt tervezték hét-nyolc évvel ezelőtt is. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző településeiről már több tucatnyian ki is utaztak Kanadába, hogy felmérjék a terepet.