Súlyos válság várható az építőiparban

Vágólapra másolva!
A globális építőipar még koránt sem jutott túl a hitelpiaci válság nehezén - állítja a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója. A piaci szereplők többsége a helyzet további romlására számít.
Vágólapra másolva!

A jelzáloghitel-krízis nyomán súlyos válság várható az építőiparban - derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmányából. A 14 országot átfogó, Észak-Amerikát, Európát és Ausztráliát vizsgáló felmérés szerint a világ építőipari vállalatainak 45 százalékát már érintette a hitelválság.

A hitelkrízis globális hatásait vizsgáló Atradius-tanulmány szerint hamarosan komolyan érezhetővé válik az építőiparban az Egyesült Államokból induló, de mára az egész világot érintő válság. A szektorban működő vállalatok 64 százaléka úgy gondolja, hogy a működésükre nehezedő nyomás egyre növekedni fog, 73 százalékuk szerint pedig az egész iparág körülményei romlani fognak.

A krízis már eddig is éreztette a hatását. Az Atradius felmérése szerint az energiaszektor és a fogyasztási javakat termelő szektor után az építőipar a leginkább érintett iparág: a vállalatok közel fele már tapasztalt visszaesést a válság nyomán.

A múlt héten, például, Spanyolország egyik legnagyobb ingatlanvállalata, a Magyarországon is jelen lévő Martinsa Fadesa kért csődvédelmet. Az egy ideje már nehézségekkel küzdő céget az késztette erre a lépésre, hogy nem kapott meg egy 150 milliós eurós hitelt.

A hitelek megítélésének szigorítását mások is tapasztalták. Az Atradius által megkérdezett vállalatok 53 százaléka gondolja azt, hogy a rövid vagy hosszú távú kölcsönökhöz kapcsolódó feltételek egyre merevebbé válnak. Ennek eredményeképp az építőipari vállalatok 45 százaléka rövidebb fizetési határidőket szabott meg vevőinek.

Emellett a megkérdezettek 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a negatív tapasztalatok hatására él valamilyen eszközzel a kintlévőségekből eredő kockázatok csökkentésére. Az előre történő vagy szállításkori fizetést csaknem minden második cég megköveteli, fizetési garanciát egyharmaduk kér, míg hitelbiztosítást egynegyedük használ.