Vállalkozói vita a cseh adóreformról

Vágólapra másolva!
A csehországi vállalkozóknak mindössze egyharmada véli úgy, hogy szükség lenne a jobbközép kormány által idén januárban bevezetett adóreformok folytatására - derült ki abból a felmérésből, amelyet a cseh Gazdasági Kamara készített a vállalkozók körében.
Vágólapra másolva!

A vállalkozók többsége azt állítja, hogy az adóreformok jelentős mértékben nem befolyásolták gazdálkodását. A kormány reformprogramjában leginkább az állami bürokrácia és a jogi keretek egyszerűsítésének a hiányát kifogásolják.

"A vállalkozói szféra már a reform elindításakor a radikálisabb intézkedések híve volt" - jelentette ki Petr Kuzel, a Gazdasági Kamara elnöke Prágában. A vállalkozók nem is annyira az adó nagyságát, mértékét érzik tehernek, mint az őket gúzsba kötő bürokráciát, amely csak nagyon lassan csökken. Túl gyorsak a jogi normák változásai és a jog kikényszerítése nagyon bonyolult.

A bürokrácia csökkentését a megkérdezettek 80 százaléka, míg az egyszerűbb jogi közeg irányába ható intézkedéseket 72 százalék hiányolja. A vállalkozók 53 százaléka hiányolja, hogy a reform nem gyorsítja fel a bíróságok munkáját, 41 százalék az adó mértékének a csökkentésével elégedetlen, míg 40 százalék szeretné szabadabban kezelni a munkaadó-munkavállaló viszonyt.

A januárban életbe léptetett pénzügyi és adóreformok hatását egyáltalán nem érzékeli pozitívan a vállalkozók 27,4 százaléka, míg 15 százalék károsnak minősítette azokat. Egy hasonló kérdésre válaszolva a megkérdezettek 20 százaléka szerint a reform nem hozott semmi pozitívumot, míg 1,5 százalék nagyon kedvezőnek ítéli meg.

A vállalkozók 34,6 százaléka azt nyilatkozta, hogy a reform cége gazdálkodását egyáltalán nem fogja befolyásolni. Mintegy 16 százalék arra számít, hogy a reform következtében gazdálkodása megerősödik, nyeresége emelkedik. Mintegy 23 százalék szerint cége számára a reform hatása kedvezőtlen lesz, míg a vállalkozók egynegyede erre a kérdésre nem válaszolt.