Felére csökkent az Aegon eredménye

Vágólapra másolva!
A holland Aegon biztosító és pénzügyi szolgáltató szerdán 58 százalékos csökkenést jelentett adózott eredményében a második negyedről, a gyenge dollár és befektetési portfoliójának romlása miatt: adózott eredménye 276 millió euró lett, az egy évvel korábbi 655 millió euró helyett.
Vágólapra másolva!

Teljes bevétele az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal csökkent, 8,54 milliárd euróra.

Üzemi eredménye 11 százalékkal, 658 millió euróra esett, az árfolyamhatásoktól megtisztítva egy százalékos a mínusz.

Befektetési portfoliójában a cég 82 millió eurónyi veszteséget könyvelhetett el, ennek mintegy fele a nem elsőrendű jelzálogpiaci befektetésekhez kapcsolódott. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a cég amerikai vagyonához kapcsolódó veszteségek mérsékeltek.

Ugyanakkor a cég megismételte részvényenként 30 eurócentes osztalékfizetési tervét, ezzel is jelezve, hogy tőkéjének megőrzése nem aggasztja túlságosan.

A cég 153 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 78 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 707 milliónál. Az üzemi eredmény 47 százalékkal 342 millió euróra esett 641 millióhoz képest. A nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsön-piac semmi "jelentős" bonyodalmat nem okozott az Aegonnak befektetései értékcsökkenésének formájában - az ilyen leírások összege 32 millió euró volt az első negyedévre -, de hozzátették, hogy az eredményeket erősen rontotta a pénzügyi piacok általános felfordulása.

Tavaly az Aegon 2,551 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 20 százalékkal kevesebbet a 2006-os 3,169 milliárdnál. Az Aegon teljes bevétele, 44,528 milliárd euró, 14 százalékkal több volt a 2006-os 39,165 milliárdnál, főleg a díjbevételek meredek emelkedése miatt.

Az AEGON Magyarország cégcsoport teljesítményéről ezt írták az éves beszámolóban: "kedvező technikai eredményeket ért el a háztartási és a járműbiztosításban, miután a 2006-os utolsó negyedévben növelni kellett a tartalékolást. Így a tavalyi utolsó negyedévben az üzemi eredmény 60 százalékkal 8 millió euróra nőtt az általános biztosításban."

Magyarországon terjeszkedett a cég

Az Aegon Magyarország cégcsoport két leányvállalata - az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. és az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. - megvette az Uniqa Biztosító Zrt. érdekkörébe tartozó két vállalatot, az Uniqa Vagyonkezelő Zrt.-t és a Heller-Saldo 2000 Pénztárszolgáltató Kft.-t. A februárban aláírt megállapodás szerint a megvásárolt vállalatok részvényeinek, illetve üzletrészének átadására június végéig került sor, a szükséges hatósági jóváhagyások után.

A tranzakcióval tovább erősödik az Aegon jelenléte a nyugdíj- és vagyonkezelési piacon Közép-Kelet-Európában. Az Aegon Magyarország jelenleg mintegy 400 milliárd forint nyugdíjpénztári vagyont kezel, a mostani terjeszkedés révén ez megközelítőleg 80 milliárd forinttal nő. Az ügylet zárása után az Aegon - a kezelt vagyon nagysága szerint - második helyezett a magán nyugdíjpénztárak piacán és harmadik az önkéntes nyugdíjpénztárak piacán Magyarországon.

A magyar biztosítók díjbevétele tavaly 12,01 százalékkal 930,1 milliárd forintra növekedett.

A biztosítók sorrendje - a díjbevétel arányában - az első hat helyen a következő: Allianz (19,69 százalék), Generali-Providencia (14,87 százalék), ING (12,96 százalék), OTP Garancia (9,68 százalék), Aegon (8,4 százalék), és Uniqa (7,15 százalék). A sorrend a múlt évben nem változott, de az élbolyban az Allianz részesedése az év végére 21, 57 százalékról 19,69 százalékra, az ING részesedése 14,02 százalékról 12,96 százalékra, az Aegoné 9,13 százalékról 8,4 százalékra csökkent. A Generali-Providencia és az OTP Garancia részesedése változatlan maradt, míg az Uniqa részaránya 6,49 százalékról 7,15 százalékra nőtt.