Spanyol aranyérem férfi országúti kerékpárban

Vágólapra másolva!
A spanyol Samuel Sanchez nyerte a férfi országúti kerékpárosok mezőnyversenyét a pekingi olimpián. Bodrogi László idő előtt kiszállt, a másik magyar induló, Kusztor Péter a 143 fős mezőnyben a 66. lett.
Vágólapra másolva!

Izgalmasan alakult a férfi kerékpárosok mezőnyversenyének utolsó öt kilométere, az élen haladó Davide Rebellin, Andy Schleck, Samuel Sanchez trió több mint tízmásodperces előnyt tapsolt el az utolsó ötezer méteren. Pedig az üldözőboly sokáig csak két versenyzőből, Alekszandr Kolobnyevből és Michael Rogersből állt, két kilométerrel a befutó előtt azonban hátulról, szinte a semmiből, óriási tempóban felzárkózott hozzájuk a svájci Fabian Cancellara is.

Mivel a vezető trió inkább hátrafelé, mint előre nézegetett, eleve sejthető volt, hogy előnyük el fog fogyni, Cancellara érkezésével azonban új lendületet kaptak Rogersék. Furcsa volt, hogy a svájci ahelyett, hogy továbbrobogott volna, beállt ellenfelei mögé, a frissen kialakult trió azonban így is utolérte a vezetőket.

Cancellara integetéssel jelezte Rogerséknek, hogy róla ugyan le lehet kopni, nem fogja kikaparni nekik a gesztenyét, az utolsó kilométer emelkedőjének együtt vágtak neki a felek. A legjobban Sanchez taktikázott, a Tour de France összetettjének hetedik helyén végzett spanyol a 37. születésnapját ünneplő olasz Rebellint, valamint Cancellarát előzte meg. Az Euskatel kerekese a szám első spanyol aranyérmese lett.

Bodrogi László a szerdai időfutamra tartalékolva kiállt, Kusztor Péter viszont célba ért, méghozzá a 143 fős mezőnyből a 66. helyen.

"Ez olyan, mint egy álom. Még mindig nem tudom elhinni, hogy első lettem. Társaimnak köszönhetem ezt, az arany nem csak az enyém, hanem az egész csapaté" - mondta Sanchez. Rebellin is elismeri, hogy szombaton a spanyolok nagyon jól dolgoztak együtt. "Ma van a születésnapom, és ez életem legszebb születésnapi ajándéka. Nagyszerű dolog olimpiai dobogóra állni. Nem meglepő, hogy a spanyolok közül került ki a győztes, nagyszerű csapatmunkát végeztek."

férfi kerékpár, országúti mezőnyverseny (245,4 km):
1. Samuel Sanchez (Spanyolország) 6:23:49 ó
2. Davide Rebellin (Olaszország) azonos idővel
3. Fabian Cancellara (Svájc) a. i.
...66. Kusztor Péter (Magyarország) 11:55 perc hátrány
Bodrogi László (Magyarország) feladta