Indul a közmunka-program a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Közmunka program indításáról döntött a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli régióban rendkívüli ülésén a Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete - mondta Simon Gábor szociális és munkaügyi államtitkár. A közmunka program kizárólag azon aktív korú, elsősorban tartósan regisztrált álláskeresők és szociális segélyben részesülők részére biztosít munkalehetőséget, akik a közvetlen környezetükben nem találnak munkát, nem alkalmazzák őket.
Vágólapra másolva!

Simon Gábor elmondta, céljuk - az "út a munkába" kormányzati programmal összhangban - hogy a programban foglalkoztatottak legalább fele azok közül kerüljön ki, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a regionális munkaügyi szervezetek olyan monitoring rendszert dolgoznak ki, amelynek segítségével a foglalkoztatottak kiválasztásához szükséges - mintegy 6-7 ezer ember megkérdezése alapján - képet kapnak a rendszeres szociális segélyben részesülők közmunkához való viszonyáról, a felajánlott munkalehetőség elutasításának, elhárításának okairól, indokairól, a futamidő alatti munkafegyelemről. Ez tapasztalatul szolgál az új - elsősorban a közfoglalkoztatási lehetőségek bővítését célzó - intézkedések országos bevezetéséhez - közölte.

Előnyben a hátrányos kistérségek

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a programban a két régió területén összesen 2.480 embert foglalkoztatnak majd. A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a kistérségek, amelyek foglalkoztatási szempontból a leghátrányosabb 33, illetve a hátrányos 47 kistérséghez tartoznak - hangoztatta Simon Gábor.