Sokat dolgozik, de hiába a magyar

Vágólapra másolva!
Sokat dolgozik a magyar, nem annyit, mint a koreaiak, de a legtöbb OECD tagországhoz képest jóval több időt töltünk a munkahelyünkön. A munkás órák mégsem hozzák meg a lehetséges eredményt. A munkatermelékenység közel sem éri el az átlagot. Alig van nemzet, amelyik rosszabb lenne nálunk ebből a szempontból.
Vágólapra másolva!

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országai között magyarok egy nemrég készült felmérés szerint a negyedik legrosszabb óránkénti munkatermelékenységet produkálták. A legtermelékenyebb ország Luxemburg lett, óránként 72,20 dollárt ért a munkájuk. A koreai munkások teljesítménye alig 20,40 dollár volt a szervezet statisztikája szerint, de Magyarország sem lehet büszke.

Koreát csak három országnak sikerült alulmúlnia. Törökország 14,60, Mexikó 16 Lengyelország 19,30 dollárt tudott kitermelni óránként. Magyarországnak valamelyest sikerült megelőznie őket a maga 23, 50 dollárával. Erre a teljesítmény nem igazán lehet büszke a magyar szív, mivel az OECD-államok átlaga 38, a G7-é pedig 45,10 dollár - igen, közel kétszer annyi, mint hazánké - volt. A koreai mérleg 41 százalékkal marad el az Egyesült Államokétól. Az elemzők szerint az alacsonyabb teljesítményről a technológiai elmaradottság mellett a sok munkaóra is tehet.

A 2006-os évben a koreai munkaerő például átlagosan 2360 órát dolgozott, ami 676-tal több, mint a G7-es dolgozók munkaideje. Tavaly ugyan már csak 2261 órát dolgoztak a koreaiak, de az OECD-tagok közül egyedül az országban töltöttek 2000 óránál többet munkával az alkalmazottak.

Egy átlagos koreai élet

A 39 éves dél-koreai Lee köztisztviselő a mezőgazdasági és halászati minisztériumban. Reggel fél hatkor kel, két órát utazik Szöulba, hogy fél kilenckor felvegye a munkát. Az egész napos monitorbámulás után kilenckor vagy még később végez, hogy ismét megtegye a két órás utat haza. Eddig akár még ismerős is lehet a magyar munkaerőnek, de Lee heti hat napot dolgozik és évente összesen három nap szabadság jár neki.

Fotó: MTILee egyébként három tinédzser apja, akiket saját elmondása szerint hetente 15 percet lát, eltekintve az egynapos hétvégéktől, amikor sokszor előfordul, hogy berendelik a munkahelyére. Sokszor alszik bent irodájában az íróasztalánál, ami miatt munkamániásnak tűnhet, de valójában ez a normális dél-koreai munkatempó. Az országban egy ember átlagosan hat és fél órát dolgozik élete végéig, minden nap. Ezek után nem meglepő, hogy Dél-Korea vezet az OECD országai között a munkaórák számát tekintve

Ilyen a kultúránk - mondta Lee. A főnökök mindig figyelik a beosztottak viselkedését. Elég nehéz egy fix időpontban végezni. Ha hatkor letenném a lantot, veszélybe kerülne a fizetésemelésem vagy az előléptetésem - tette hozzá. Mi történne akkor, ha Lee elmenne egy hónapos szabadságra? "A helyem már rég nem lenne meg, mire visszajönnék" - mondta.

A munkaórák számában Dél-Koreától alig marad el valamivel Görögország, majd a mediterrán ország után közvetlenül egy kelet-európai trió szerepel a rangsorban: Magyarország, Csehország és Lengyelország.

Franciaország nevezetes rövid, 35 órás munkahetéről, de meg sem közelíti a hollandok évenkénti 1391 órás átlagát, ami hetente 26,75 munkaórát jelent, amivel bőven megelőzik még Norvégiát és Németországot is.

A franciáknak öt hét szabadság jár

A kultúra valóban sokat számít a munkaórák tekintetében, de fontos még a szabadnapok száma és a munka típusa is. A 20-dik helyen szereplő Angliában például a munkahét relatív hosszú - mondta Pascal Marianna, az OECD elemzője. A 20 szabadnap azonban jóval több, mint például az USA-ban, ahol összesen 10 napot vehet ki a munkaerő. A franciáknak egyébkén öt hét szabadság jár.

Görögország a második, Olaszország a nyolcadik helyet pedig annak köszönheti, hogy a dolgozók többsége vállalkozó vagy nem bejelentett alkalmazott. Mexikó ugyanezen okból került a hetedik helyre. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a munkavállalók kevesebb, mint fele él állandó fizetésből.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

Egy másik oka a különbségeknek a kormányok politikája, elsősorban az adópolitika. Az OECD vizsgálata szerint az adókulcs emelése, vagy az egy megkeresett dollárra/euróra eső adó mértéke jelentősen befolyásolja az átlagmunkaidőt.

Lusta Európa, őrült Amerika

Mi a különbség Európa és Amerika között, ami Jorgen Elmeskovot, az OECD gazdasági részlegének fejét arra késztette, hogy feltegye a kérdést: az európaiak lusták vagy az amerikaiak őrültek? Az, hogy Európában sokkal többet dolgoztak a hetvenes években, mint Amerikában és csak a nyolcvanas években kezdtek felzárkózni az tengerentúlon, de a kép megváltozott.

Igaz, hogy mindkét kontinensen visszaesett a munkával töltött órák száma a hatvanas évekhez képest, a változás azonban jóval drámaibb Európában, ahol 23 százalékkal dolgoznak kevesebbet, míg Amerikában csak hárommal. A leginkább "ellustuló" nemzetek közé az írek, a portugálok, és a luxemburgiak tartoznak az OECD szerint.

A kormány a kultúrával szemben

A kirívó esetnek számító Dél-Korea lassan ugyan, de elkezdett közelíteni az OECD normáihoz azzal, hogy a kormány 2004-ben bevezette az öt napos munkahetet az iskolákban és az ezernél több embert foglalkoztató vállalatoknál. A már alaposan beidegződött munkahelyi kultúrával azonban még a kormánynak is nehéz felvenni a versenyt. A koreaiak identitása a beosztásuktól függ. Sokszor még a munkahelyeken kívül is beosztási titulusuk alapján hívják egymást. Tekintélyelvű kultúra ez, ahol az irodát például nem szabad elhagyni a főnök távozása előtt. Sokszor képesek órákat bolyongani feladat nélkül a cégnél, arra várva, hogy a főnök hazamenjen.

Az gazdasági hanyatlás ellenére a munkatempó valamelyest lassul, a munkaidő rövidül világszerte. Az OECD azt is megerősítette, hogy Dél-Korea is igyekszik lazítani és elindult az általános gyakorlat felé. "Koreának valahogyan rossz a kultúrája, mindig a főnöknek szeretnénk megfelelni, de igyekszünk változni" - mondja Lee.