2011-ig kivonulhat az USA hadereje Irakból

Vágólapra másolva!
2011-ig kivonulnának Irakból az amerikai katonák, cserébe az iraki törvények alapján nem indulhatna ellenük bírósági eljárás - ezt tartalmazza az a megállapodástervezet, amiről egy magasrangú iraki hivatalnok beszélt a BBC-nek. Az amerikai csapatkivonás végső időpontja nagyban függhet a biztonsági helyzettől.
Vágólapra másolva!

Az amerikai harcoló alakulatok 2011-ig elhagyják Irakot - iraki illetékesek szerint ezt tartalmazza egy megállapodás, amely az iraki elnök és parlament jóváhagyására vár. Mohammed al-Hadzs Hammud, az amerikaiakkal tárgyaló magas rangú iraki hivatalnok szerint a 2011-es időpontról már megállapodás született. Csupán néhány amerikai csapat maradna az után is az országban, hogy "az iraki erők kiképzésében segédkezzenek".

A biztonsági megállapodástervezet szerint az amerikai erőknek az iraki városi övezetekből is ki kell vonulniuk 2009 júniusáig - írja a BBC. "Mindkét oldal egyetértett a tervezettel... A tárgyalófelek feladata véget ért. Most a vezetők következnek" - fogalmazott Mohammed al-Hadzs Hammud. A megállapodás tíz hónapos tárgyalássorozat végére tehet pontot.

Irakban jelenleg mintegy 147 ezer amerikai katona állomásozik, távozásuknak végső időpontja nagyrészt a biztonsági helyzettől függ majd - írja a BBC iraki elemzője. A kivonulásról egy iraki-amerikai közös bizottság hozhat majd döntést, a bizottságnak jogában áll kitolni vagy közelebb hozni az iraki kivonulás határidejét.

A biztonsági megállapodástervezet kompromisszumot is tartalmaz - írja a BBC. E szerint az amerikai katonák bizonyos védettséget élveznek majd az iraki törvények szerint, azaz az amerikai katonákat nem helyezhetnék vád alá iraki törvények alapján. Hammud szerint ez a szabály a katonai bázison tartózkodó vagy valamilyen akcióban részt vevő katonákra lenne érvényes, minden más esetben iraki-amerikai testületeké lenne a döntés joga.

A kompromisszum hónapokon át tartó, zárt ajtók mögötti tárgyalások eredménye lehet: korábban ugyanis az amerikaiak azt akarták elérni, hogy az amerikai hadsereg és a hírszerzés munkatársai teljes immunitást kapjanak Irakban. Ezzel szemben az iraki fél ahhoz ragaszkodott, hogy az amerikai katonák által elkövetett bűncselekményekről iraki bíróságon ítélkezzenek, és azt is el akarták érni, hogy joguk legyen az amerikai katonai akciók megvétózására.