Rekordösszeg a kockázati tőkealapokban

Vágólapra másolva!
A Magyarország iránt is érdeklődő alapok által összegyűjtött tőke minden korábbi rekordot megdöntve 3,1 milliárd eurót ért el tavaly - ismertette Karsai Judit, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) statisztikai bizottságának elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az összegyűjtött tőke értéke 2004-ben félmilliárd, 2005-ben egymilliárd, 2006-ban 1,2 milliárd eurót ért el.

Karsai Judit elmondta, hogy a magyarországi és regionális alapok eltérő vállalkozási kör iránti érdeklődését jelzi, hogy az expanzív és az induló szakaszban tartó cégek finanszírozását elsősorban a magyarországi székhelyű befektetők biztosították, míg a regionális finanszírozók főként a kivásárlási lehetőségek iránt érdeklődtek.

Tavaly a Magyarországon megvalósult 26 tranzakcióból 9 esetben történt kivásárlás, ezek a befektetések tették ki az összes értékének csaknem 90 százalékát.

Míg 2006-ban egy félmilliárd eurós úgynevezett "megadeal" (óriásüzlet), a BorsodChem kivásárlása dominálta a befektetéseket, addig 2007-ben inkább középkategóriás tranzakciókra került sor.

Az egyesület összegzése szerint a tavaly megvalósult 26 befektetés lényegesen kevesebb volt a 2006-ban mért mintegy 40 ügyletnél, ami főként a korábban igen aktív, állami hátterű befektetők finanszírozási forrásainak szűkülésével magyarázható.

Tavaly a magyarországi befektetések értékének 14 százalékát induló és expanzív szakaszban lévő, valamint olyan cégek kapták, ahol a kockázati tőkések meglévő részesedését vagy korábban nyújtott hiteleit ismét kockázati tőkések vették át.

A vállalkozások mintegy negyedét képviselő induló cégek 2007-ben mintegy 2 millió euró összegű finanszírozást kaptak, a befektetők átlagosan hozzávetőleg 350 ezer euróval segítették indulásukat.

A befektetések számát tekintve a legmagasabb, 40 százalékos arányt képviselő, fejlődésük expanzív fázisában tartó vállalkozások átlagosan 1,2 millió eurónyi tőkét kaptak.

A befektetők az expanzív szakaszban tartó 10 magyarországi vállalkozásnak összesen több mint 13 millió eurót biztosítottak.

A Magyarországon finanszírozott szektorok között - 2006-hoz hasonlóan -, 2007-ben is a vegyipar dominált. A vegyipar területén lezajlott 220 millió euró értékű két kivásárlás adta az összes magyarországi befektetés értékének közel felét.

Az MKME szerint a közép-kelet-európai régió vonzerejét erőteljesen javítja az az új tendencia, amely a kockázati- és magántőke-piacokon a befektetők feltörekvő piacok felé fordulásában nyilvánul meg.

A feltörekvő piacok felé fordulást egyaránt kiváltja a fejlett országokban tapasztalt növekedés lassulása, a szabályozás szigorodása, valamint ezeknek a piacoknak viszonylagos védettsége az amerikai hitelpiaci válság hatásaitól. Ez a folyamat várhatóan addig érvényesül, míg a válság és a gazdasági recesszió hatása át nem terjed a feltörekvő régiókra.