Vágólapra másolva!
Szinte kizárólag MSZP-s települések nyertek el nagy összegű iskolafejlesztési támogatást. A kilenszáz milliónál több támogatást kapott települések többségének szocialista országgyűlési képviselője van - írja a Magyar Nemzet a kormány 75 milliárdos iskolafejlesztési programjáról. A kérdésben érintett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség visszautasítja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Pártalapon osztották az iskolafejlesztési támogatást - írja a Magyar Nemzet. A lap számításai szerint a kormány 75 milliárd forintos iskolafejlesztési programjának részeként az iskolafejlesztésekre kiosztott legnagyobb összegekből többnyire MSZP-s települések részesültek. Összesen 253 iskolafenntartó kapott támogatást, ezek közül a legnagyobb összegek 900 millió, illetve egymilliárd forint felett voltak. 900 millió forint feletti támogatást összesen 14 település kapott, ezek közül kilenc vezetése szocialista kötődésű. Egymilliárd forintnál több hat településnek jutott, közülük öt vezetése MSZP-s.

Az abszolút győztes - mintegy másfél milliárdos támogatással - a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu, amely három iskola felújítására kapta az összeget. A megyében szinte ez az egyetlen körzet, ahol 2006-ban Gyula Ferencné személyében szocialista politikus győzött a választásokon . 1,2 milliárd forintot, a második legmagasabb összeget Komló kapta, amelynek képviselője az MSZP-s Páva Zoltán. Ennél alig kapott kevesebbet a kivételek egyike, Tamási, ahol Hirt Ferenc fideszes politikus a képviselő. Egymilliárd körüli összeghez jutott hozzá az MSZP-s vezetésű Dombóvár és a Gyenesei István önkormányzati miniszter körzetébe tartozó Barcs - írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) visszautasítja a pártpolitikai döntések vádját. "A napilap gyanúját egyetlen tény sem támasztja alá" - olvasható az NFÜ közleményében. "A cikkben olvasható összeesküvés-elméletet egyéni országgyűlési képviselőkre - azok politikai megoszlására - alapozták a szerzők, ami önmagában árulkodó, köztudott ugyanis, hogy az országgyűlési képviselőknek ebben a pályázati konstrukcióban éppúgy nem jutott szerep, ahogy a többi pályázat esetében sem" - olvasható az NFÜ közleményében.

Az egyetlen pont, ahol a politika és a pályázati rendszer találkozik, az a pályázni jogosult települési önkormányzat szintje. A győztes települések polgármesterei között pedig éppenséggel az ellenzék van enyhe túlsúlyban. A fideszes és KDNP-s kötődésű polgármesterek közül 51, míg az MSZP és SZDSZ-es politikus által vezetett települések között 47 kapott támogatást. A többi települést, amely támogatást kapott független polgármester irányítja - áll a közleményben.