Elhunyt Tomas Bata, a cipőkirály

Vágólapra másolva!
Elhunyt Thomas J. Bata (Tomas Bata) cseh származású cipőgyáros, aki a családi üzletet az 1940-es évektől Kanadában virágoztatta fel. A jónevű cipőbirodalom feje 93 éves korában távozott az élők sorából, a jelentések szerint hétfőn Torontóban érte a halál.
Vágólapra másolva!

A cipőbirodalom alapjait még apja, Tomas Bata vetette meg 1894-ben a cseh városban, Zlínben. Thomas (cseh írásmóddal: Tomas) Bata 1914 szeptemberében született. 1938-ban Kanadába emigrált a nácik elől, s a második világháborúban a kanadai hadseregben harcolt ellenük.

Rövid időre hazatért a felszabadult Csehszlovákiába, ám mivel a kommunista hatalom kisajátította a Bata gyárat, és őt magát kapitalista ördögként megbélyegezték, ismét elhagyta az országot. Nagyon szomorúvá tett, mert amit felszabadulásnak gondoltunk, az kommunista diktatúrába fordult - emlékezett vissza egy három éve adott interjújában.

Az elkobzott gyár új néven működött tovább, ám a valódi márka főhadiszállását Torontóban rendezte be Thomas Bata. A jól menő üzletet többek között a Szabad Európa Rádió támogatására is felhasználta, mert fontosnak találta, hogy eljusson az üzenet az emberekhez: "a demokratikus gazdaságon alapuló demokratikus rendszer sokkal kedvezőbb számukra".

A kommunista hatalom összeomlása után az új cseh elnök, Václav Havel hazahívta Batát. A repülőtéren ünneplő tömeg fogadta, és Havel az ország legmagasabb rangú kitüntetésével, a Masaryk-renddel ékesítette. A gyáros ismét beindította a Bata cég csehországi üzemét. Hét évvel ezelőtt fia vette át tőle a cipőbirodalmat.

Thomas Bata a nemzetközi gazdasági élet egyik meghatározó alakjaként elnöke volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyik bizottságának. Számos rangos nemzetközi kitüntetéssel ismerték el munkáját, és világszerte több egyetem díszdoktorává választotta.

Egy 2001-es amerikai dokumentumfilm szerint a Bata cég fennállása óta már több mint 14 milliárd pár lábbelit adott el, többet, mint ahány ember lába taposta a Földet. A világhírű cipőgyárnak 2001 óta az alapító unokája, Thomas G. Bata az elnöke. A cipőmárkának egy 10 ezer pár cipőből álló múzeuma van Torontóban.