Vágólapra másolva!
Hétfőn indult A.Z. Ábra című közéleti műsor az ATV-n: a híradósból műsorvezetővé előlépett Alföldi Zoltánt kérdeztük arról, hogy érzi magát az új szerepben és mik a további tervei.
Vágólapra másolva!

A.Z. Ábra szeptember 1-jén debütált az ATV műsorán, és ezentúl hétfőtől csütörtökig minden este jelentkezik. A produkció szándéka szerint olyan, sokakat érdeklő témákra világít rá, amelyekről eddig nemigen kaptunk valós képet; ráadásul heti bontásban foglalkozik egy-egy problémával, így többféle szemszögből is megvilágítja azt - remélve, hogy a hét végére összeáll a nézőkben a kép, vagyis kiderül, hogy mi az ábra.

Az adás főszerkesztő-műsorvezetője Alföldi Zoltán, akire - amellett, hogy a monogramját adta a műsor címéhez - érthető okból több feladat hárul, mint korábbi munkahelyén, az RTL Klub Híradó-jában. Megkeresésünkre elmondta, "jól és kuszán" érzi magát az új helyzetben: "Örülök annak, hogy kitalálója és végrehajtója is vagyok egy műsornak, ami most áll össze. Eddig két adás volt, ilyenkor még minden kérdőjeles, be kell lakni a díszletet, összecsiszolódni a rendezővel, fel kell állítani a formai és tartalmi struktúrát és figyelni arra, hogy mi működik és mi nem" - nyilatkozta.

Alföldi saját bevallása szerint régóta gondolkodott már azon, hogy valami mást szeretne csinálni, mint amire híradósként lehetősége volt. A konkrét terv aztán nyár elején kezdett benne körvonalazódni, amikor az ATV felkérte egy műsor elkészítésére.

Most, hogy a műsor elindult, Alföldi szerint az elsődleges cél, hogy "kijöjjön belőle az, amit szeretnék, hogy a nézők megszokják, hogy tőlünk nem szájbarágós politikai diskurzust kapnak, hanem más megközelítést, civil, a döntésekben érintett vendégekkel, friss gondolatokkal". A témák ehhez mérten változatosak, ezen a héten a szegénység kérdését és a magyarországi kitörési lehetőségeket vesézik ki; jövő héten annak járnak utána, hogy miként lehet a Balatonból külföldön is (el)ismert brand; azután pedig a budapesti közlekedést veszik górcső alá.

Ezenkívül van az adásnak egy lazább része is, amelyben naponta változnak a leginkább a sporthoz és kultúrához kötődő témák. Volt már szó extrém sportokról, de Alföldi a héten például paralimpikonokkal is edz, akik pénteken utaznak Pekingbe. "Sokféle ábrát szeretnénk mutatni" - összegezte a műsorvezető jövőbeni terveit.