Grúzia felfegyverzésével vádolja az USA-t Medvegyev

Vágólapra másolva!
Grúzia újre felfegyverzésével vádolta meg a nyugati hatalmakat, elsősorban az Egyesült Államokat az orosz elnök. Dimitrij Medvegyev szerint a NATO hajói a humanitárius segélyezés álcája alatt valójában fegyvert szállítanak Grúziának. Az Egyesült Államoknak jelenleg négy hadihajója van a Fekete-tengeren.
Vágólapra másolva!

A humanitárius segítségnyújtás ürügyén újra felfegyverzi Grúziát - vádolta meg a Nyugatot Dmitrij Medvegyev, orosz elnök. Az államtanács szombati ülésének kezdetén Medvegyev kijelentette, hogy "folytatódik a grúziai rezsim felfegyverzése, például a humanitárius segélyek ürügyén".

Bár Medvegyev nem említette név szerint az Egyesült Államokat, úgy fogalmazott: kíváncsi lenne, hogy miként viselkednének a Grúziát felfegyverző országok, ha az orosz haditengerészeti flottát küldenék el humanitárius segéllyel a közelmúltban pusztító erejű hurrikánok által sújtott karibi térségbe.

Az Egyesült Államoknak jelenleg négy hadihajója tartózkodik a Fekete-tengeren, melyek közül három (és egy C-130-as Hercules típusú szállító repülőgép) a hivatalos közlés szerint segélyszállítmányt vitt Grúziába. Egy amerikai, illetve egy-egy német, lengyel és spanyol fregatt egy állítólag már a konfliktus előtt eltervezett hadgyakorlaton vesz részt a Fekete-tengeren. Az amerikai hajók közt van a USS Mount Whitney, a 6. flotta zászlóshajója is.

Az orosz elnök szerint az augusztusi grúziai-orosz háború bebizonyította, hogy Oroszországgal a jövőben számolni kell. A dél-oszétiai események megmutatták, hogy Oroszország nem engedi fenyegetni állampolgárainak életét és méltóságát. "Katonai agressziót állítottunk meg és megvédtük törvényes érdekeinket" - mondta Medvegyev, aki szerint hiába próbálnak Oroszországra politikai nyomást gyakorolni, nem tehetnek semmit.

A grúz hadsereg az augusztus 8-ra virradó hajnalon indított támadást, hogy visszaszerezze az ellenőrzést Dél-Oszétia felett. A grúz erőket az orosz hadsereg ellentámadása meghátrálásra kényszerítette, és az orosz csapatok mélyen behatoltak Grúzia területére. A pár napos háborúnak a Nicolas Sarkozy francia elnök és Medvegyev által kidolgozott hatpontos béketerv vetett véget, de az egyezmény betartását nehezíti, hogy az érintett felek egyes részeket eltérően értelmeznek.