Afgán civilek halálát vizsgálja az USA

Vágólapra másolva!
Újra kivizsgálja az amerikai hadsereg, mi történt egy Azizabad nevű afgán faluban augusztus 22-én. Az amerikai légierő ekkor bombázta a falut - a jelentések szerint a támadásnak 7 civil áldozata volt. Mások viszont azt állítják, civilek tucatjai haltak meg.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztánba vezényelt amerikai haderő bejelentette, hogy újra kivizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint a múlt hónapban egy amerikai légicsapásban több tucat polgári személy vesztette életét egy afgán faluban. Az amerikai légierő augusztus 22-én a Herát tartománybeli Azizabad falut bombázta. A kabuli kormány és az ENSZ szerint mintegy 90 civil esett a légicsapás áldozatául. Egy amerikai vizsgálat később 35 felkelő és 7 polgári lakos haláláról számolt be.

Az amerikai haderő vasárnap azzal indokolta az újabb vizsgálatot, hogy időközben újabb információk kerültek a birtokába az esettel kapcsolatban, bár ezeket nem részletezte. Afgán és nyugati tisztségviselők szerint azonban az afgán titkosszolgálat és az ENSZ is rendelkezik a légicsapás után készített olyan videofelvételekkel, amelyeken halott polgári személyek tucatjai láthatók. Az azizabadi incidens nagy felzúdulást váltott ki Afganisztánban, ahol a civil áldozatok nagy száma miatt hosszú ideje bírálják Hamid Karzai elnököt és nyugati szövetségeseit.