Egészen különleges anyagot találtak, aminek radioaktív sugárzása van

Vágólapra másolva!
Kivételes, extrém ritka zöld színű ásványt találtak Ausztráliában egy legendás bányaváros közelében. Az "ausztrál kriptonit" azonosítása szenzáció, és óriási jelentősége lehet a gazdaságilag fontos ásványi anyagok megtalálásában.
Vágólapra másolva!

A szuperhősök világának egyik legnépszerűbb karaktere Superman, aki szinte sebezhetetlen és legyőzhetetlen, pusztán egyetlen dologtól kell tartania. Ez pedig szülőbolygójának ásványa, a – természetesen – kitalált, zöldes színben pompázó kriptonit, mely képes teljesen legyengíteni a golyóálló és -fogó, köpenyes igazságosztót. Mivel a kriptonit csak az idegen világból érkezett, emberfeletti képességekkel bíró hős otthonában fordul elő a történetek szerint, ezért kijelenthető, hogy Superman kalandjaiban is extrém ritkának számít a felbukkanása.

Hasonlóan ritkának számít a tudósok által "ausztrál kriptonitnak" is nevezett, igen furcsa nevű plumbiai ortoklász.

Az ortoklász igen gyakori ásvány, a vulkáni kőzetekben igen gyakori, felhasználják az üveg- és kerámiagyártásban is. Ennek hihetetlenül ritka, egyelőre egy helyen azonosított változata a plumbiai. Ez a kifejezés arra utal, hogy "ólomban gazdag", a plumbiai ortoklász a nagyon magas ólomtartalomnak köszönheti zöldes színárnyalatát

superman, film
A kitalált karakter Superman világában a kriptonit az egyetlen anyag, ami árthat neki (a képen jelenet az egyik Superman-filmből)
Fotó: Warner Bros. / Collection Christophel/© Warner Bros.

Annyira ritka, hogy csak egy helyen van

A plumbiai ortoklászt egyelőre Ausztráliában, és ott is csak egyetlen helyen találták meg: egy régi bányászváros, Broken Hill közelében. A települést akkor alapították, amikor egy Charles Rasp nevű, eredetileg Németországban vegyésznek tanult, Ausztráliában a mezőgazdasági termelésben dolgozó férfi 1883-ban ezüstöt talált a környéken. A gazdag lelőhely kiaknázására vállalkozást alapítottak: a Broken Hill Proprietary (BHP) napjainkra a világ egyik legnagyobb nemzetközi bányaipari vállalkozásává nőtt, Broken Hill pedig fontos bányászvárossá vált.

A Mining.com azt írja, hogy a geológusok és a bányászati szakértők a mai napig vitatkoznak azon, miként alakulhatott ki Broken Hill közelében a gazdag és szokatlan rétegződésű ásványianyag-lerakódás, ami jellemzi a területet. 

A plumbiai ortoklásznak valójában más ásványkincsnek megtalálásban van jelentősége. 

Az ólomban gazdag képződmény úgynevezett indikátor ásvány. Felbukkanása a geológusoknak és a bányászoknak jelez arról, hogy a közelben érdemes rézkészlet, ezüst, cink vagy akár ólom után kutatniuk. 

Az ausztráliai Broken Hill városának óratornya
Az ausztráliai Broken Hill városának óratornya
Fotó: Unsplash

Broken Hill térsége amúgy is bővelkedik ezekben, de ahol ez a különleges anyag jelen van, attól nem messze érdemes kutatni a gazdaság számára fontos anyagok után – foglalja össze az ásványt a térségben azonosító CSIRO tudományos kutatócsoport által kiadott tájékoztatás.

Nem a plumbiai ortoklász az egyetlen ásvány, ami a Földön a jelenlegi ismeretek szerint csak egyetlen helyen található. Ebbe a körbe tartozik az ezért szintén extrém ritka tanzanit is, mely csak a Kilimandzsáró lábainál fordul elő.

De mit szólna ehhez Superman?

Bár a plumbiai ortoklász fizikailag nem aktív természetes állapotában, azaz nem hevül, nem izzik, a CSIRO ásványkincsekkel foglalkozó szakértői mégis arra figyelmeztetnek, hogy az ortoklász mérsékelten radioaktív.

A radioaktivitás nagysága nem akkora, hogy élőlényre veszélyes legyen, de a háttérsugárzás mértékénél jól mérhetően magasabb.

Az ólomtartalom és a radioaktivitás további támpontot adhat a gazdaságilag fontos ásványkincsek keresése során a bányászoknak és a geológusoknak.

A CSIRO egyik kutatója egy Broken Hill-i bányából származó plumbiai ortoklász darabbal a kezében:

image

Azt persze soha nem tudjuk meg, hogyan reagálna az ausztráliai kriptonit jelenlétére a kitalált figura, Superman. Érdekesség, hogy a Szuperhős történeteiben felbukkanó kriptonit vegyület jellemzőit egy alkalommal meg is adják. Eszerint a kriptonit nem más, mint nátrium-lítium-bór-szilikát-hidroxid tartalmú vegyület. 

Valószínűleg senki nem számított rá, hogy bármikor is ilyen vegyületből álló készítményt találnak a természetben. Ezért keltett kisebb szenzációt 2004-ben az, amikor a Rio Tinto nevű bányaipari óriás Szerbiában megtalált egy, 

a Superman képregényekben leírt vegyülettel szinte teljesen megegyező tartalmú, új szilikát ásványt. 

Kriptonitnak azonban nem nevezhették, így jadarit lett a neve, és mint 2019-ben megerősítették, egy gigantikus lítiumlelőhelyen található a készlete. A lítium az elektromos autók gyártásához nélkülözhetetlen.

A jadarithoz és a plumbiai ortoklászhoz, azaz az ausztrál kriptonithoz hasonló jelentőséggel bír a pirit is, amit gyakran a "bolondok aranyának" is neveznek a valódi aranyra emlékeztető fizikai tulajdonságai miatt. A pirittel kapcsolatos legutóbbi, tudományos és gazdasági szempontból is lényeges felfedezésről az Origo is írt.