54 halott a pakisztáni hotelmerényletben

Vágólapra másolva!
A mentőalakulatok még mindig nem tudták elérni az iszlámábádi Marriott hotel felső emeleteit, ahol valószínűleg föntrekedtek emberek a szombat esti robbantás után. Az öngyilkos merényletben a BBC szerint legalább ötvennégy ember vesztette életét és több mint kétszázhetvenen megsérültek. Meghalt a cseh nagykövet is, aki a szállodában tartózkodott. A pokolgép hat méteres krátert hagyott maga után.
Vágólapra másolva!

Ötvennégy halálos áldozatról számol be az iszlámábádi Marriott luxushotelnél történt robbantás után a BBC. A távirati iroda ezzel szemben pakisztáni forrásra hivatkozva legalább hatvan halálos áldozatról ír. A hatóságok szerint öngyilkos merénylő robbanthatott teherautóba rejtett pokolgépet szombaton kora este. A bomba, amely hat méteres krátert hagyott maga után, elpusztította a szálloda teljes elülső részét, és beomlott a bankett-terem mennyezete - írja a BBC. Egy névtelenül nyilatkozó nyomozó szerint több mint 500 kilogramm robbanóanyag volt a teherautóban.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a mentő alakulatok még mindig nem tudtak eljutni a szálloda felső szintjeire, ahol valószínűleg föntrekedtek emberek. A halálos áldozatok száma várhatóan nőni fog, ahogy a mentő csapatok elérik a szálloda eddig megközelíthetetlen részeit. A füstölgő romok átkutatását vasárnap is folytatták.

A legtöbb áldozat pakisztáni, de két vietnami, egy német és egy amerikai állampolgár is meghalt. Legalább kétszázhetvenen megsérültek - köztük tizenkét külföldi, hat brit, valamint szaúdi, német, marokkói, afgán és amerikai emberek. A német külügyminisztérium szerint a német sérültek száma legalább hét.

Életét vesztette a pakisztáni cseh nagykövet is - jelentette be vasárnap Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő. A hírt megerősítette a cseh külügyminisztérium. Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott. A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki akkor még épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni.

A dán külügyminisztérium arról számolt be vasárnap, hogy valószínűleg meghalt egy diplomatája, egy másik pedig könnyebben megsebesült. Magyar sérült nincs - mondta szombat este Mátyus Sándor, az iszlámábádi magyar nagykövetség első beosztottja, konzul.

A halálos áldozatok többsége biztonsági őr volt, de meghaltak nők és gyermekek is. A BBC szerint a szombati robbantás volt a legsúlyosabb merénylet a pakisztáni főváros történetében.

Forrás: MTI

A robbanás pillanatában éppen fogadást tartottak a Marriottban az államfő tiszteletére, amelyen részt vett a Világbank küldöttsége, valamint számos külföldi diplomata is. A külföldiek és a pakisztáni elit körében népszerű Marriott hotel közelében sok kormány- és diplomáciai épület van, ezért a biztonsági intézkedések szigorúak a hotelnél, ellenőrizni szokták a vendégeket és a járműveket is. Ennek ellenére korábban is érte már támadás a szállodát. Tavaly egy öngyilkos merénylő végzett saját magával és egy másik emberrel, mikor felrobbantotta magát.

A pakisztáni parlament épülete és a miniszterelnök rezidenciája mindössze fél kilométerre fekszik a Marriott hoteltől. A BBC biztonsági szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy feltehetőleg ezek lettek volna a szombati támadás fő célpontjai, de a támadót elriaszthatta, hogy milyen nagy létszámban őrzik azokat az épületeket.

Aszif Ali Zardari, az ország új elnöke a merénylet után mondott televíziós beszédében arra hívott fel "minden demokratikus erőt", hogy segítsenek megmenteni Pakisztánt, és harcoljanak a "terrorizmus rákja" ellen. Rehman Malik, a pakisztáni kormányfő belügyi tanácsadója azt mondta a BBC-nek: addig harcolnak, amíg az utolsó terroristát is eltávolítják.

Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a robbantást - írja a BBC. Amerikai és pakisztáni titkosszolgálatok források egybehangzóan úgy vélik, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportja követte el a robbantást. A Daily Times pakisztáni napilap főszerkesztője Pakisztán szeptember 11-ikéjének minősítette az iszlámábádi merényletet.A robbantás nem sokkal azután történt, hogy Zardari elmondta első elnöki beszédét, amelyben éppen a terrorizmus elleni harcról beszélt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt elítélte az iszlámábádi merényletet. George Bush amerikai elnök támogatásáról biztosította Pakisztánt.