Megvonta a bizalmat a belga kormányfőtől a nacionalista flamand párt

Vágólapra másolva!
Megint kormányválság fenyegeti Belgiumot, miután vasárnap a nacionalista flamand párt bejelentette: többé nem támogatja a kormányfőt. Yves Leterme miniszterelnök már nyáron le akart mondani, de a király marasztalta.
Vágólapra másolva!

Az Új Flamand Szövetség (NVA) nevű nacionalista flamand párt vasárnap megvonta bizalmát Yves Leterme belga kormányfőtől, és ezzel újabb kormányválság szélére sodorta az országot. A párt ezentúl nem támogatja a szövetségi kormánykoalíciót, és nem vesz részt az államreformról szóló tárgyalásokon, mert már nem bízik abban, hogy a tárgyalásokkal elérhetnék a tartományok jogkörének kibővülését - közölte Bart de Wewer, az NVA elnöke.

Az NVA a nála lényegesen erősebb flamand kereszténydemokratákkal (CD&V) - Leterme pártjával - választási szövetségben szerzett 30 mandátumot a 150 fős törvényhozásban a tavaly júniusi választásokon. Ezzel Leterme a legerősebb frakció vezetője lett, és kormányalakítási megbízást kapott, ám idén márciusig képtelen volt összeállítani a kormánykoalíciót, mert a holland nyelvű flamand és a francia nyelvű vallon pártok nem tudtak megegyezni abban, milyen legyen a belga szövetségi állam jövőbeli berendezkedése.

A gazdagabb flamandok a szövetségi kötelékek lazítását - és ezzel együtt a két népközösség, illetve Flandria és Vallónia tartomány autonómiájának bővítését - szeretnék elérni. A Leterme-kormány is csak úgy alakulhatott meg tavasszal, hogy szőnyeg alá söpörték a nézeteltéréseket, és az államreform alapvető kérdései azóta is megválaszolatlanok.

Leterme már a nyáron le akart mondani, de a király marasztalta, és megbízott egy háromfős szakértői csoportot, hogy az tegyen javaslatot az államreform fő irányaira. A szakértők most pénteken át is adták javaslataikat az uralkodónak, de a szöveget olyan sok kompromisszumos megfogalmazással finomították, hogy abból végül is nem derül ki semmilyen egyértelmű megállapítás, legfeljebb az, hogy a szakértők szerint a pártoknak tovább kellene próbálkozniuk az egyeztetéssel.