Holdingként élhetik túl az amerikai óriások

Vágólapra másolva!
Befektetési bankból hagyományos bankholding vállalattá alakul az amerikai Morgan Stanley, valamint a Goldman Sachs - közölte a szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) helyi idő szerint vasárnap este.
Vágólapra másolva!

A két utolsó független Wall Street-i befektetési bank státusának átalakulása az utolsó azoknak a viharos változásoknak a sorában, amelyek az utóbbi napokban végigsöpörtek az amerikai bankszektoron.

A Fed engedélyezte a két bank holdinggá alakulását, aminek következtében megszűnik a modern Wall Street több évtizedes alapintézménye, a független befektetési bank modellje.

A Fed a döntéssel jelezte, hogy nem engedi elsüllyedni a két óriást. A holdinggá alakulással az eddig tisztán brókerprofilú Morgan Stanley és Goldman Sachs kereskedelmi bankokat hozhat létre, de a mindeddig kevéssé szabályozott két bank tevékenysége ezentúl a jegybank közvetlen ellenőrzése alá kerül.

A két bank - amely betétágazattal bővülve erősítheti tőkeforrásait - olyan bankok közvetlen versenytársává válhat, mint a Citigroup, a JPMorgan Chase és a Bank of America. Ez utóbbi cégek a beruházási banktevékenységet a lakossági megtakarításokkal ötvözik, ami nagyobb stabilitást ad nekik a tisztán befektetési profilú bankokhoz képest.

A két vállalat likviditásának fokozására a Fed engedélyezte, hogy regionális fiókja, a New York-i szövetségi tartalékbank további kölcsönt nyújtson a bankok brókerrészlegének az átalakulással párhuzamosan.

A két bank holdinggá alakulása azután következik be, hogy a Lehman Brothers csődbe ment, a Bear Stearns és a Merrill Lynch befektetési bank pedig kis híján összeomlott.