Átlag alatt a Fejér megyei munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az országosnál kedvezőbb Fejér megye munkaerőpiaci helyzete; a munkanélküliségi ráta 5,1 százalék, az országos 7,5 százalékkal szemben. A megyén belül azonban nagyok a különbségek. Móron 4,9 százalék a ráta, míg Sárbogárdon 15,4 százalék. Az üres állások közel 75 százalékában szakmunkásokat és a betanított munkásokat keresnek a munkaadók.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi központ legfrissebb statisztikája szerint 14.146 regisztrált álláskereső van a megyében. Kétötödüket Székesfehérváron, egyötödüket Dunaújvárosban, egy-egy tizedüket pedig Sárbogárdon, illetve Enyingen vették nyilvántartásba.

Sárbogárd, Enying: 14 százalék felett

Az állástalanok száma változatlanul a térség elmaradott infrastruktúrájú, gazdaságilag fejletlen, hátrányos helyzetű déli térségében a legmagasabb: Sárbogárdon és környékén 15,4 százalékos, Enying térségében 14,3 százalékos a munkanélküliségi mutató.

Az M7-estől északra jobb a helyzet

A munkanélküliségi ráta jól érzékelteti a megye gazdasági kettéosztottságát: az M7-es autópályától délre eső területek - Sárbogárd, Enying - hátrányos helyzetűek, ott magas a munkanélküliségi mutató, míg a térség északi részein, Székesfehérváron, Móron, Gárdonyban kevesebb a munkanélküli. Az iparilag fejlett Móron például 4,9 százalékos, Gárdony térségében pedig - ahol elsősorban a szolgáltatások kötik le a munkaerőt - 4,5 százalékos a munkanélküliségi ráta.

Szak- és betanított munkások kerestetnek

Az utóbbi hetekben: 1820 új álláskereső - 16,4 százalékuk pályakezdő - került be és 1810 talált állást, lépett ki a rendszerből, ami javulást jelez a korábbi hónapok adataihoz képest. Az álláskeresők számára 1273 munkahelyet kínálnak, aminek egyharmadára szak- kétötödére betanított munkások, egy-egytizedére pedig segédmunkások, illetve szellemi foglalkozásúak jelentkezését várják. Kis mértékben nőtt a szak- és segédmunkások iránti kereslet, s csökkent a betanított munkások iránti kereslet.