Menekülési célpont a svájci frank, gyengül a forint

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyi mentőcsomag elutasítása miatt a befektetők a kevésbé kockázatos piacokat preferálják, ezért a forint régiós társaival egyetemben gyengült kedden délelőtt. A menekülési célpontnak tekintett svájci frank pedig jelentősen erősödött.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A bankközi devizapiacon kedden délelőtt 244,40 forintra erősödött az euró árfolyama, majd korrigált a kurzus, így fél 11 körül 243,40 forintot kellett adni egy euróért. Ez a hétfő délutáni szinthez képest 50 fillérrel erősebb euró jelent. A dollár árfolyama ezzel párhuzamosan 168,40 forintról 169,40 forintra emelkedett.

A devizapiacokat kockázatkerülő hangulat jellemzi, miután az amerikai kormányzati mentőcsomagra nemet mondott a képviselőház. Továbbra is a - negatív - nemzetközi hangulat irányítja a forint árfolyamát és a régiót is, gyengül a cseh és a lengyel deviza is - derül ki a Commerzbank piaci helyzetjelentéséből.

Kedden jókora drágulást produkált a svájci frank, ami a már említett kockázatkerüléssel magyarázható. A befektetők a bizonytalan piaci helyzetben a biztos befektetésnek tekintett svájci frankba menekülnek, ez pedig felhajtja a deviza árfolyamát. Az alpesi ország devizájának euróhoz mért jegyzése 1,59-es szintről 1,57-re változott. Ráadásul a magyar deviza is gyengült, így az alpesi ország fizetőeszköze jelentősen, 4 forinttal drágult. Árfolyama 154,50-155 forintra emelkedett.