A Parlament tárgyalja a különadót

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy mind a meghívott szakmai szervezetek képviselői, mind az ellenzéki képviselők elutasították a távhőszolgáltatás versenyképessé tételéről szóló Robin Hood-adó tervezetét, 15-13 arányban általános vitára alkalmasnak találta a parlament gazdasági bizottsága az előterjesztést - áll a Napi Gazdaság hasábjain.
Vágólapra másolva!

A kormány elképzelése szerint jövőre és 2010-ben évi 30-30 milliárd forint folyhat be az energiacégek 8 százalékos különadójából.

Podolák György bizottsági elnök szerint sem felel meg a javaslat a nevében megfogalmazottnak, viszont az egyre égetőbb probléma megoldására megoldást kell találni.Számításai szerint tavaly az erőművek adózás előtti eredménye 46 milliárd, a villamosenergia-kereskedőkkel együtt számolva pedig már 68 milliárd forint volt. Ha ehhez hozzászámolja a gázcégek 348 milliárdos eredményét, akkor összességében 416 milliárd forintról van szó, amit az idén fel lehet szorozni 20 százalékos növekedéssel, így Podolák szerint van miből adózni.

Szanyi: az olajáron keresőknek részt kell venni távhőszolgáltatás korszerűsítésében

A törvény tervezetét támogató Szanyi Tibor (MSZP) ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy azoknak a cégeknek, amelyek az áremelések következtében "betegre keresték magukat", most hozzá kell járulniuk a távhőszolgáltatás korszerűsítéséhez és versenyképessé tételéhez. Mint mondta: a jövőre várható 18 százalékos társasági adóba és a 8 százalékos Robin Hood-adóba nem fognak belerokkanni az érintettek.

A kormány elképzelése, hogy versenyképessé tegye a távhőszolgáltatást, helyes és támogatható, de erre alkalmatlan a benyújtott törvénytervezet - summázható az ellenzéki képviselők véleménye. Indokaik szerint a tervezett egységes elvonás alkalmatlan a probléma kezelésére, és egy liberalizált energiapiacon elfogadhatatlan, arról nem is beszélve, hogy senki ne remélje, hogy bevezetése esetén nem hárítják át azonnal ennek költségét a fogyasztókra.

Két év alatt egyébként sem lehet megoldani a korszerűtlen lakásállomány rendbetételét, miközben a távhőszolgáltatás egyéb problémáit - a magas áfaterhet, a gázár szabályozásának ellentmondásait, a fűtőrendszerek szabályozhatatlanságát - nem oldja meg a kormányzat.