Tiltakoznak a Mátrai Erőmű bővítése ellen

Vágólapra másolva!
A WWF környezetvédő szervezet tiltakozik a Mátrai Erőmű döntően közpénzen tervezett bővítése ellen, amely így évente újabb mintegy egymillió tonna szén-dioxidot juttatna a légkörbe - tartalmazza a WWF Magyarország csütörtökön az MTI-hez eljuttatott állásfoglalása.
Vágólapra másolva!

A természetvédelmi szervezet szerint az államnak inkább az energiatakarékosság és -hatékonyság javításának ösztönzésével, valamint a megújuló energiaforrások elterjedésének elősegítésével kellene támogatni az ország villamosenergia-igényének kielégítését.

A WWF emlékeztet arra: a Mátrai Erőmű illetékesei a napokban újra megerősítették, hogy a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) és a Mátrai Erőmű Zrt. hamarosan megalakítja azt a projekttársaságot, amely lignitbázison újabb 400 megawatt áramtermelő kapacitást épít közel 700 millió euró költséggel.

A projekttársaságban 75 százalék mínusz egy szavazattal az MVM, 25 százalék plusz egy szavazattal pedig a Mátrai Erőmű lesz a tulajdonos. Az MVM Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 5 százalék plusz egy szavazattal rendelkező tulajdonosa is, így az erőműbővítés 80 százalékban állami beruházásként valósulna meg a környezetvédők szerint.

A WWF szerint a döntően közpénzen történő lignitalapú erőműbővítés elfogadhatatlan, hiszen az államnak az éghajlatváltozás mérséklése érdekében az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali visszaszorítására kellene koncentrálnia. Az energetikában a közpénzeket az energiatakarékosság és az energiahatékonyság javítására, valamint a megújuló energiaforrások elterjedésének támogatására kell fordítani - állítja a WWF.