Ötmillióra bírságolták a Plus üzletláncot

Vágólapra másolva!
A fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal ötmillió forintos bírságot rótt ki a Plus és a Match üzletláncra. A Plus irreálisan alacsony készletet tartott egy akciós termékből, a Match többek közt nem a meghirdetett áron adta áruját.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal a Plus és a Match akcióit vizsgálta, hogy a cégek megfelelően tájákoztatták-e a fogyasztókat. A hatóság megállapította, hogy a Plus nem tett intézkedéseket annak érdekében, hogy a boltok ne irreálisan alacsony indulókészlettel vágjanak bele a leárazásba.

Ezzel a magatartásával az országszerte 174 egységgel rendelkező Plus megtévesztette a fogyasztókat, ezért a GVH 5 millió forintos bírságot vetett ki a cégre. A büntetés összegét az akció megjelentetésére fordított ismert összeg alapján állapította meg, de figyelembe vette a jogsértéssel érintett időszakban elért nettó árbevételt is.

A GVH súlyosbító tényezőként értékelte, hogy a Plus a piac jelentős szereplője, sok fogyasztót ér el akcióival. Ugyanakkor enyhítő körülmményként vette figyelembe, hogy a Plus nem vitatta a jogsértő magatartást és együttműködött a hatósággal.

Az országban 124 boltot működtet Csemege Match Zrt. ellen indított vizsgálat kiderítette, hogy egyes termékeket néhány boltban az akció első napján nem voltak kaphatóak, más cikkeket viszont egy-egy boltban az akció egy-egy napján nem az előre meghirdetett árakon lehetett megvásárolni. Ezzel a magatartással a Csemege-Match Zrt. megtévesztette a fogyasztóit - mondta ki a GVH, amely a Matchot nem bírságolta meg, mivel az akciókban érintett termékek és üzletek számához mérten csekély jelentőségű jogsértést követett a társaság.