Az iPhone-t klónozta le a Blackberry

Vágólapra másolva!
Száműzte a billentyűket legújabb, az iPhone és a T-Mobile G1-es vetélytársául szánt mobiltelefonjáról a tipikusan mobil e-mailezésre optimalizált Blackberry készülékeket gyártó Research in Motion.
Vágólapra másolva!

A Blackberry Storm a vállalat első olyan készüléke, amely nem tartalmaz hagyományos alfanumerikus billentyűket, ezeket ugyanis az iPhone-hoz hasonlóan egy óriási érintőképernyővel helyettesítették. A kijelző másik fontos újdonsága, hogy a CNet szerzője szerint speciálisan van rögzítve a készülékházhoz, így ha használója ujjával megnyom egy ikont, az LCD fizikailag is benyomódik, ezáltal azt az érzetet keltve, mintha az egy valódi billentyű lenne.

Szövegbevitel esetén egyébként a készüléket álló vagy fekvő módban tartva egyaránt egy virtuális QWERTY-billentyűzet jelenik meg a képernyőn, ennek egyedül elrendezése változik meg az orientációnak megfelelően, s az iPhone-hoz hasonlóan beépített gyorsulásmérő érzékeli automatikusan azt, hogy a telefont milyen irányban tartja tulajdonosa. A képernyő elég nagy, 3,25 colos képátlójú, felbontása 480x360 pixel, alatta mindössze négy darab gomb található, emellett a telefont felszerelték 1 gigabájt belső memóriával minijack fülhallgató-csatlakozóval és microSD-kártyafoglalattal, Bluetoothszal és GPS-szel is, ám komoly hiányossága, hogy kimaradt belőle a wifi funkció.

Emellett a telefont 3,2 megapixeles, villanóval is rendelkező digitális kamerával is felszerelték, a rajta futó Blackberry operációs rendszer pedig teljes értékű, azaz hagyományos PC-re optimalizált weblapok megjelenítésére is alkalmas, médialejátszója pedig az ismert zenei és videoformátumok zömével elboldogul. A telefont Outlook levelezőprogrammal is ellátták, ezen kívül az ismert szociális hálózatokat és csevegőszolgáltatásokat is kényelmesen el lehet érni menüjéből mobilinterneten keresztül

Egyelőre még nem ismert a Storm pontos megjelenésének ideje, sem a készülék várható ára, csupán az, hogy a készüléket a Verizon és a Vodafone fogja árusítani a tengerentúlon, és valószínűleg még karácsony előtt a boltokba kerül majd.