Bankmentés miatt szünet lehet Londonban

Vágólapra másolva!
Vasárnapi londoni lapértesülés szerint a brit kormány kész többségi tulajdonba venni a legnagyobb brit bankokat a pénzügyi szektor összeomlásának megakadályozása végett. A körvonalazódó tervek végrehajtásának idejére, a héten felfüggeszthetik a kereskedést a Londoni Értéktőzsdén.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A brit kormány a hét közepén bejelentette, hogy a brit pénzintézetek összesen 50 milliárd font költségvetési tőkeforráshoz juthatnak; lehívás esetén, a juttatás fejében az állam elsőbbségi részvényeket kapna.

A The Sunday Telegraph forrásai szerint azonban az újonnan felmerült, radikális javaslatok jóval tovább mennek a korábban ismertetett mentőtervnél: Gordon Brown miniszterelnök drasztikusabb lépésekre, akár a teljes brit bankrendszer államosítására is rákényszerülhet. Ezt egyébként a brit sajtó már egy ideje a komoly lehetőségek közé sorolja.

Csak az állam segíthet?

Paul De Grauwe, a leuveni egyetem közgazdaságtan-professzora a Financial Times-ban azt írta, a pénzügyi szektor jelenlegi válságából csak egy kiút van: ha a nagy országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az euróövezet, esetleg Japán - kormányai átveszik gazdaságuk bankrendszerét, vagy legalábbis a nagybankokat. A kormány az egyetlen olyan intézmény ugyanis, amely meg tudja oldani a likviditási válságot, mert amint a bankok az állam kezében vannak, utasítani lehet őket arra, hogy bízzanak egymásban és hitelezzenek egymásnak.

A The Sunday Telegraph szerint amikor a brit kormány a hét közepén nyilvánosságra hozta 50 milliárd fontos állami tőkejuttatási programját, az eredeti szándék az volt, hogy ennek fejében viszonylag csekély részesedéseket szerez az érintett pénzintézetekben. A banki részvények árfolyamának meredek zuhanása nyomán azonban a kormány most már kész többségi részesedések átvételére is a nagybankokban, állami képviselőket küldve a bankok igazgatótanácsaiba - áll a vezető vasárnapi konzervatív újságban..

Szünetelhet a londoni kereskedés

Egy másik nagy vasárnapi brit lap, a The Sunday Times úgy tudja: a négy legnagyobb brit bank összesen 35 milliárd font tőkejuttatást kér. Közülük a két legsúlyosabban megrendült helyzetű brit pénzintézet, a Halifax-Bank of Scotland (HBOS) - a legnagyobb jelzálogkölcsönző -, valamint a Royal Bank of Scotland 70, illetve 50 százaléka kerülhet állami tulajdonba.

Ez minden idők legnagyobb állami bankmentő akciója lenne, amely a kereskedés felfüggesztéséhez is vezethet a londoni részvénybörzénnnek. A kereskedés szüneteltésének célja, hogy a piacnak legyen ideje megemészteni a fejleményeket.