Erősödés jöhet a válságkezelés miatt

Vágólapra másolva!
A múlt heti rendkívüli esés után hétfőn erősödtek az ázsiai és a csendes-óceáni térség tőzsdeindexei, köszönhetően a válság kezelését célzó intézekdésekről szóló terveknek. Szakértők szerint Európában is jó lesz a hangulat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legtöbb ázsiai index és az ausztrál börze irányadó mutatója erősödött a hét első kereskedési napján. Az ausztráliai S&P/ASX 200 is vaskos pluszba került elsősorban a bankok kiváló teljesítménye miatt. A pénzintézeteknek a kormány adott erőt azzal, hogy bejelentette, garanciát vállal a betétesek pénzére.

A dél-koreai Kospi mutató közel 4 százalékkal került feljebb a hétfői kereskedésben, és remekül szerepelt a hongkongi index is. A Hang Seng bő 3 százalékkal 15 275,67 pontra hízott. (A tokiói tőzsdén az eredeti menetrendnek megfelelően szünnap miatt nem volt kereskedés.)

A jó ázsiai hangulat elsősorbnan a válság megoldását célzó intézkedésekbe vetett befektetői bizalomnak köszönhető. A legfejlettebb hét ipari ország hétvégi közös nyilatkozatukban jelezték, stabilizálni fogják a piacokat és megakadályozzák a vezető pénzügyi cégek összeomlását. Az amerikai pénzügyminiszter bejelentése szerint kollégáival agresszív tervet fogadtak el.

Vasárnap az eurózóna kormányfői is találkoztak és közös akciótervet dolgoztak ki a pénzügyi válság leküzdésére. Ennek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására. Az eurózóna tagállamai külön-külön jelentik be intézkedéseiket, várhatóan még hétfőn.

A tervek hatására optimizmus lesz a jellemző az európai kereskedésre is - vélik londoni szakértők, akik szerint a londoni tőzsde irányadó indexe, az FTSE-100 közel 200 pontos erősödéssel kezdheti a napot, a frankfurti DAX-tól pedig 168 pontos emelkedést várnak.