A világ legmagasabb turistalátványosságai

Vágólapra másolva!
Jóllehet vannak kivételek, de világ legmagasabban fekvő turistalátványosságai a legtöbb esetben ember alkotta létesítmények. A technológia fejlődésével az építészek ma már 400-500 méteres magasságokig is elmerészkednek, pedig a határ a szó szerint a csillagos ég. A teljesség igénye nélkül, íme a világ legmagasabban fekvő turistalátványosságai közül néhány.
Vágólapra másolva!

Grand Canyon Skywalk, Arizona, Egyesült Államok

A Hualapai Ranch, a Guano Point, és az Indián falvak után most a Colorado folyó alkotta Nagy Szurdok szikláit, 1230 méter magasról is megcsodálhatjuk a tavaly tavasszal átadott kilátóról. Az úgynevezett Skywalk "U" alakban nyúlik az Eagle Pointként ismert sziklaperem fölé. A kilátó alatt tátongó mélységben háromszor is elférne az Empire State Building. Lent, a szirtek alatt jól látható a Colorado folyó közel 300 millió éves munkája, ha pedig föltekintünk szinte az egész nemzeti parkot belátni, ameddig a szem ellát.

A Skywalk ötlete a Hualapai indián törzs tagjainak ötlete nyomán született meg, akik szerették volna megismertetni a nagyközönséggel a Grand Canyon kevéssé ismert nyugati területeit is.

A kilátó váza acélhuzalokból, a felülete pedig és 10 centiméter vastag edzett üvegből készült, amely ellenáll akár a 160 km/h szélnek is. Igaz a Skywalk a tesztek szerint 71 darab Boeing súlyát bírja el, a kilátóra csak 120 turistát engednek föl, ám egyszerre egy időben ennyien csak ritkán tartózkodnak az Eagle Pointnál. Minden érdeklődő ajándék cipővédőt kap, ami valójában nem a cipőjét, hanem a Skywalk üvegfelületét védi, hogy az átlátszó és karcmentes maradhasson.

Tapasztaltabbak tanácsára, az akrofóbiások ez alkalommal jobban teszik, ha az ajándék shopban ütik el az időt egy kis vásárlással. A Skywalk kilátóra mindössze 29 dollárét sétálhatunk ki.

Galactic Suite űrhotel, alacsony földkörüli pálya, Naprendszer

Valószínűleg nemcsak kereskedelmi, hanem tudományos feladatokat is ellát majd a négy év múlva megnyíló űrhotel. 563 kilométerre (egyes adatok szerint 350, megint más adatok szerint 490 kilométerre) a föld felszínétől, egyedülálló élménnyel gazdagodhatnak és egyben és egyedülálló összeggel "szegényedhetnek" a turisták.

Ebben a közel 15 millió dolláros kiruccanásban az oda-vissza úton kívül, egy "szabadtéri program" és egy nyolchetes, (más források szerint 5 hónapos) Karib-szigeteki előkészítő tábor foglaltatik.

Az ötletgazda Las Vegas-i milliárdos Robert T. Bigelow szerint, a szobaszerviz is megoldható, egyedül wellness-, spa-, és fürdőélmények nem lesznek kompatibilisek ebben a közegben. Sőt, a vizesblokkok-, ha úgy tetszik fürdőszoba- kialakítása is okoz némi fejfájást a mérnököknek.

Forrás: [origo]

Jelenleg egy kereskedelmi űrhajó rója a köröket a föld körül, de Bigelow elképzelései messze túlmutatnak az egyszerű űrsétarepülésen. Tervei szerint fix, felfújható (!) 23 ezer kilogrammos modulokat (Nautilusokat) rögzítenének egymáshoz, és az így felépülő komplexumot alakítanák szállodává. Kaszinó híján azonban a turisták csak szkafanderes űrkirándulásra jelentkezhetnek a recepción.

A másik párhuzamosan futó hasonló project a spanyol Xavier Claramunt űrrepülési mérnök felügyelete alatt fut. Ezekben a "Galactic Suite-okban" hasonló problémákkal szembesültek a mérnökök a fürdőszobákkal illetően, ám úgy tűnik nekik már sikerült megoldást találniuk a tisztálkodásra: vízbuborékokkal feltöltött helyiségekkel várják a szállóvendégeket.

Claramunt-féle hotel körülbelül 80-90 perc alatt kerüli meg a földet, így az űrturisták egy nap leforgása alatt legalább 15 naplementét nézhetnek végig lakosztályaik ablakából.

A Space Suite-ok szintén 200-tól 2000 kilométeres távolságig, vagyis úgynevezettet alacsony földkörüli pályán (Low Earth Orbit) mozognak majd.

Bloukrans Híd, Kelet-Fokföld, Dél Afrikai Köztársaság

Kalandturizmus megszállottjai nem a mesés vadvilág miatt indulnak Kelet-és Nyugat-fokföld határához. Port Elizabeth-től nyugatra a Tsitsikamma Nemzeti Park közelében található a világ legnagyobb fesztávú beton ívhídja. Ez önmagában még nem lenne turistalátványosság, de a magára valamit is adó bungee jumpingosok legalább egy évben egyszer ellátogatnak a világ legmagasabb ugróhelyéhez, a Bloukrans hídhoz.

Forrás: [origo]

A legbátrabbak 216 méter magasról vetik alá magukat, hogy 9 másodperces szabadesés közben farkasszemet nézzenek a mélységben utat törő Bloukrans folyó vizével. A kevésbé bevállalósak a hídhinta, a canopyhoz hasonló repülő róka, és a hídséta között válogathatnak vérmérsékletüktől és bátorságuktól függően.

Sokan érkeznek a fent említett Tsitsikamma Nemzeti Parkból, ahol rengeteg hasonló adrenalin fokozó programok - függőhidak és canopypályák - várják a turistákat.

Forrás: [origo]

Az 1984-ben átadott Bloukrans híd esztétikai élményt nem nyújt, így a hídséták alkalmával az idegenvezetők inkább a bravúros technológiai megoldásokra hívják fel a figyelmet.

A hídséta ára 50 rand, vagyis körülbelül 1000 forint, a bungee jumping (850 ZAR) kb. 12 ezer forint, a repülőrókázás pedig (150 ZAR) kb. 3000 forint.

360 Bar and Dining, Sydney, Ausztrália

A déli félteke legmagasabb étterme, a 260 méter magas Sydney Tower elsősorban kilátás miatt olyan népszerű, de egy pazar vacsora kedvéért természetesen az elegáns nagyvárosi közönség is szívesen felliftezik. Mióta a híres Dreamtime Design csapata a kor elvárásainak megfelelően felújította a tornyot, és a tetején található, 360 fokban forgó éttermet, lényegesen több látogatóval kell számolnia a menedzsmentnek.

Ebédet (60-80 dollár) déltől kettőig, vacsorát (80-100 dollár) hattól kilencig szolgálnak fel. A bár részlegbe nincs szükség előzetes foglalásra. Ide egy pohár ital, vagy egy fagyi kehely kedvéért is feljönnek a helyiek.

Ügyeljünk, hogy bár kétszintes, így az egyszerű büféasztal az alsó szinten megtévesztő lehet, hiszen az igazi vendéglátás a felső szinten történik a tasmán, és a modern ausztrál konyha remekeivel.

A torontói CN Towerhez hasonlóan a Sydney Towerben is megrendezik évente egyszer az úgynevezett toronyfutást. A vállalkozó kedvűeknek 1504 lépcsőfokot kell megmászniuk, ha pedig csúcsot akarnak dönteni, hét percen belül kell teljesíteniük.

Szabó Kata