Nem lehet bugyira vetkőztetni a pénztárost

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy kereskedelmi lánc egyik áruházának szakszervezeti bizalmija néhány hete az ombudsmanhoz fordult kérdésével: tűrniük kell-e pénztárosaiknak, hogy 5000 forintot meghaladó műszakvégi hiány esetén fehérneműre vetkőztetve motozásnak vessék alá őket a biztonsági szolgálat tagjai? Az ombudman válasza: nem - írja a Népszava.
Vágólapra másolva!

Dr. Jóri András adatvédelmi országgyűlési biztos válaszlevele egyértelmű: az intézkedéssel sérül a magánszféra védelme. Egyrészt mindenkinek joga eldönteni, hogy milyen információt ad magáról, márpedig a vetkőztetés - információadás. Másrészt a magánszféra részét képezi a ruházat is (éppúgy, mint a lakás vagy a levelezés). Mégpedig helytől, időponttól függetlenül, így a dolgozónak joga van védelméhez nem csupán az otthonában vagy szabadidejében, hanem a munkahelyén is.

A szóban forgó áruházban a szakszervezet annyit elért korábban, hogy az ombudsmani állásfoglalásig felfüggesztik a pénzkeresésre kitalált személyi inzultálást. A felfüggesztés immár megszüntetéssé minősíthető át.