Börtönbe csukták a bombagyártó terroristákat Dániában

Vágólapra másolva!
Bombát készített az a két ázsiai fiatalember, akit börtönbüntetésre ítéltek Dániában. A titkosszolgálat jó ideje figyelte őket, még azt is lefilmezték, ahogy a robbanószert összeállították. Egyikük tizenkét, míg a másik hét évet kapott.
Vágólapra másolva!

Terrorcselekmények tervezése miatt börtönbüntetésre ítéltek két közép-ázsiai származású férfit kedden Dániában - közölték igazságügyi források. A két 22 éves vádlottat a Koppenhágától nyugatra fekvő Glostrupban állították bíróság elé. A testület megállapította: "legalább egy pokolgépet készítettek azzal a céllal, hogy terrorista támadást hajtsanak végre egy meghatározatlan dániai vagy külföldi célpont ellen".

Hammád Kürsid pakisztáni származású dán állampolgárra 12, a kétéves kora óta Dániában élő afgán Abdal-Gáni Tokira hétéves börtönbüntetést szabtak ki.

Az elítélteket tavaly titkosszolgálati megfigyelést követően tartóztatták le. Megfigyelésük alatt titokban lefilmezték, ahogy a két férfi előállított egy kisebb mennyiséget a triaceton-triperoxid nevű, TATP néven is ismert robbanószerből. Rögzítették egy telefonbeszélgetésüket is, amelyben arról volt szó, hogy egy húsz kilogrammos pokolgép több száz halálos áldozatot is szedhetne. Az iszlamista terrorista csoportok gyakran használják a TATP-ot, ilyet alkalmaztak a 2005. júliusi londoni terrortámadásoknál is.

Kürsidnél találtak egy 21 oldalas, kézzel írt útmutatót is robbanószerkezetek készítéséről. Az ügyészség szerint a pakisztáni fundamentalisták fellegvárában, az iszlámábádi Vörös Mecsetben másolta le Kürsid a kézikönyvet. A vádhatóság szerint a férfi kapcsolatban állt az al-Kaida terrorista szervezettel és Pakisztán Vazirisztán nevű, az afganisztáni felkelők hátországnak számító területén fegyveres kiképzést kapott a lázadóktól.

Kürsid elismerte, hogy járt Vazirisztánban, de tagadta, hogy kapcsolatba került volna az al-Kaidával vagy felkelőkkel. A vádlottak mindvégig ártatlannak vallották magukat. Kürsid az ítélethirdetéskor azt hangoztatta: nem akarta megszegni a törvényt, "csak egy nagy petárdát" készített.