Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap telefonon beszélt Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Gordon Brown brit miniszterelnökkel - tájékoztatta a kormányszóvivő az MTI-t.

Daróczi Dávid elmondta: a francia elnök, aki egyben az Európai Unió soros elnöke, vasárnap azért hívta fel a magyar miniszterelnököt, hogy megtudakolja, Magyarországon milyen intézkedések születtek a nemzetközi pénzpiaci válság hatásainak kezelésére, illetve egyeztettek arról is, hogy az unió milyen lépéseket tesz.

Gordon Brownnal a két nappal ezelőtti beszélgetést folytatták ugyanebben a témában. A kormányszóvivő kitért arra, Gyurcsány Ferenc várhatóan több európai vezetővel is egyeztet telefonon, de ez nem rendkívüli eset, mert egyébként is gyakorlatilag naponta beszél a partnereivel.

Daróczi hangsúlyozta azonban azt is, hogy ez most egy olyan helyzet, amikor összefogásra van szükség.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérte annak érdekében, hogy az Európai Központi Bank likviditást fokozó intézkedéseit terjesszék ki a Magyarországon működő bankokra is - a pártelnök erről szóló leveleit Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ismertette szombati sajtótájékoztatóján.