Pesszimisták a balassagyarmati fiatalok

Vágólapra másolva!
A várost szeretik, de a saját egzisztencia megteremtését helyben nem látják lehetségesnek az alacsony bérek és a kevés munkalehetőség miatt a balassagyarmati fiatalok. A többség nem a városban szeretné leélni az életét, hanem Budapestre készül - derül ki a 15-29 éves helyi fiatalok között végzett ifjúságkutatásból.
Vágólapra másolva!

A 15-29 év közötti fiatalok körében végzett reprezentatív kutatás válaszadóinak 62 százaléka nem szeretné Balassagyarmaton leélni az életét. A város elhagyásának leggyakoribb indoka anyagi természetű, a legnépszerűbb útirány pedig Budapest.

Alacsony bérek, kevés munkalehetőség

A megkérdezett fiatalok 67 százaléka ugyanakkor egyértelműen szereti Nógrád megye legnagyobb városát, a "nyugodt, hangulatos kisvárost", és benne kiemelten a Palóc ligetet. Nem szeretik viszont, hogy kevés a szórakozóhely (23%), a roma lakosságot (7,6%), a dugókat, azt, hogy nincs uszoda, viszont sok a kínai üzlet. Hiányolják a diákmunka-lehetőséget, és azt, hogy nincs igazi városközpont.

A legnagyobb problémának az alacsony béreket tartják, közvetlenül ezután a munkanélküliséget és a szegénységet. Nagy arányban szerepel a problémalistán az erkölcsi romlás, a lakáshelyzet megoldatlansága, a kábítószer terjedése, vagy a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek megnevezése.

Csak 2 százalék dolgozna a helyi közéletben

A 15-29 évesek 62 százaléka érzi úgy, hogy nincs elegendő közösségi tér Balassagyarmaton a fiatalok számára. A megkérdezettek több mint fele szegényesnek találta a város kulturális lehetőségeit. Egyharmad-egyharmad arányban mondták azt, hogy nem, illetve egyáltalán nem érdekli őket a helyi politika, és mindössze két százalékuk szeretne közéleti, politikai szerepet vállalni a jövőben a városban.

40 százalék szerint álom a saját lakás

A vizsgálatba bevont fiatalok 76 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, de csak 18 százalékuk gondolkodik külföldi tanulásban, munkavállalásban. A szülőkkel közös háztartás a 24-29 évesek között is magas (42%). Negyven százalékuk nem lát esélyt arra, hogy öt éven belül saját lakása legyen. A 19-29 éves korúak egyharmada volt már munkanélküli - derült ki a felmérésből.

Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester az MTI-nek elmondta: a készülő ifjúságpolitikai koncepcióhoz gyűjtöttek adatokat a kérdőíves kutatással: 1.160 kérdőívet juttattak el a 15-29 éves fiatalokhoz, közülük 357-en adtak válaszokat.