Mélyponton az eurózóna feldolgozóipara

Vágólapra másolva!
Az eurózóna feldolgozóiparának teljesítménye októberben a várakozásokat is alulmúlóan rekord mélypontra süllyedt, és további visszaesés várható. Főként a foglalkoztatottsági helyzet romlott erőteljesen, legutóbb 2002 elején történt hasonló mértékű visszaesés.
Vágólapra másolva!

A Markit Eurozone feldolgozóipari beszerzői menedzser indexe (PMI) 41,1 pontra - a felmérés 11 évvel ezelőtti elindítása óta a legalacsonyabb szintre - esett a szeptemberi 45,0 pontról. A szakértői várakozásokban 41,3 pontra történő visszaesés szerepelt.

Az eurózóna PMI indexe az ötödik hónapja folyamatosan a visszaesés határát jelző 50 pontos küszöb alatt mozog.

Minden szegmens zuhan

Az index valamennyi összetevője rosszabbodó helyzetet jelez: visszaesett a kibocsátást, az új megrendeléseket, a beszerzéseket , az új exportmegrendeléseket jelző alindex, viszont a késztermékek raktárkészletének alindexe csúcsra emelkedett. A nem értékesített termékek készletének felhalmozódásából arra következtetnek a szakértők, hogy a következő hónapokban a feldolgozóipari termékek és foglalkoztatottság további visszaesésére lehet számítani.

A feldolgozóipar beszerzői, illetve értékesítési árainak alindexe ugyanakkor októberben három éves mélypontra esett, amit kedvező tényként fogadhat az Európai Központi Bank. A bank e héten esetleg újabb 50 bázispontos kamatcsökkentéssel 3,25 százalékra viheti le az irányadó kamatszintet.

Negatív rekord a németeknél és a franciáknál

Folytatódott a feldolgozóipar németországi visszaesése, a PMI index 42,9 pontra, hétéves mélypontra süllyedt. Franciaországban szintén rekordmélységbe (40,6 pont) esett az index, az olaszországi és a spanyolországi PMI 39,7, illetve 34,6 ponttal szintén történelmi mélypontra süllyedt.

A szakértők arra számítanak, hogy a 15 tagú eurózónában a szolgáltatási tevékenység is beszűkült októberben. Erről adatokat szerdán tesznek közzé.