Egy halott, 30 sérült egy tiszafüredi buszbalesetben

Vágólapra másolva!
Összeütközött egy kamion és egy busz Tiszafürednél a 34-es főúton. A balesetben egy 17 éves tiszaigari fiú meghalt, 30-an megsérültek, köztük 14-en súlyosan, egyikük életveszélyes mellkassérülést szenvedett. A sérülteket a karcagi, a debreceni, az egri és a szolnoki kórházba szállították - közölték az [origo]-val. A buszon többségében diákok utaztak Tiszafüred felé.
Vágólapra másolva!

Egy kamaszfiú meghalt, további 30 ember megsérült egy busz és egy kamion balesetében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség szóvivője, Szabó Zita. A baleset a 34-es főúton történt Tiszaigar és Tiszafüred között az egyes kilométerszelvénynél fél nyolc után. Egy menetrend szerint Tiszafüredre tartó busz hátulról belerohant egy téglát szállító pótkocsis nyerges vontatóba.

A feltételezések szerint az autóbusz 30 éves vezetője a sűrű ködben későn vette észre az út szélén álló tehergépjárművet. Az utolsó pillanatban megpróbálta kikerülni az előtte álló járművet, de ez nem sikerült. Így a busz jobb oldalát gyakorlatilag végighasította a pótkocsis nyerges vontató. Az autóbusz bal oldala sértetlen maradt.

Molnár Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója elmondta: a sűrű ködben a látási viszonyok rendkívül korlátozottak voltak, így a rendőrség egy másik hasonló busz alkalmazásával úgynevezett láthatósági vizsgálatot is végzett a helyszínelés során. Vagyis azt vizsgálták, hogy a vezető mennyire láthatta az út szélén egyébként szabályosan parkoló járműszerelvényt. A nyomozás ad majd választ arra a kérdésre, hogy ki terhel a felelősség a történtekért - mondta a helyszínen Molnár. Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő korábban azt közölte: "a baleset elsődleges valószínűsíthető oka a sebesség nem megfelelő alkalmazása a látási és időjárási viszonyokhoz".

A buszon többségében diákok utaztak. A 30 sérült közül 14 súlyos állapotban van, egy 17 éves tiszaigari fiú pedig életét vesztette. Győrfi Pál, a mentők szóvivője elmondta, a balesetben nagyrészt 14 és 18 év közötti fiatalok sérültek meg. A sérültek közül csak heten nagykorúak, súlyosan sérült egy négyéves és egy tízéves gyerek is. Egy fiatal életveszélyes mellkassérülést szenvedett. Nyolc súlyos sérültnél jellemzően csonttörést, illetve agyrázkódást állapítottak meg a mentősök. A tizenöt könnyebb sérült - köztük egy négyéves gyermek - zúzódásokkal került kórházba.

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő közölte: két pszichológust küldtek a helyszínre, hogy segítsék a történtek feldolgozását.

A karcagi kórház sürgősségi osztályán 10 iskoláskorú sérültet ápolnak - közölte az [origo]-val Szabóné Tarnai Lilla betegmenedzser. Két súlyos sérültet kezelnek - mindketten végtagtörést szenvedtek, egyiküket megműtik, míg másikukat a debreceni kórházba szállítják tovább. A könnyebb sérültek még ma elhagyhatják a kórházat. A karcagin kívül fogadott sérülteket a debreceni, az egri és a szolnoki kórház baleseti osztálya is.

A helyszínelés délutánra befejeződött, így a 34-es úton újra megindulhatott a közlekedés - közölte a megyei rendőrség szóvivője, Szabó Zita.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali és folyamatos tájékoztatást kap a közlekedési és az egészségügyi tárcától a balesettel kapcsolatban - közölte a kormányszóvivő hétfői budapesti tájékoztatóján.