40 afgán civil halt meg egy légitámadásban

Vágólapra másolva!
Főleg nők és gyerekek - összesen negyven ember - haltak meg a hét elején egy légitámadásban egy afganisztáni faluban. A helyiek szerint a támadók amerikai gépek voltak.
Vágólapra másolva!

Negyven polgári személy - túlnyomórészt nő és gyerek - meghalt, huszonnyolc pedig megsebesült a hét elején egy afganisztáni légi csapásban, amelyet a csapástól sújtott falu lakosai szerint az amerikai légierő egyik gépe hajtott végre. Erről Hamid Karzai afgán elnök számolt be szerdán.

Karzai felszólította Barack Obama megválasztott amerikai elnököt: hasson oda, hogy az Afganisztánban harcoló amerikai katonák kíméljék a polgári lakosok életét, testi épségét. "Nem az afgán falvakban kell harcolni a terrorizmus ellen. A terroristák gyülekezési körleteire, kiképzőközpontjaira és utánpótlási vonalaira kell összpontosítani a katonai akciókban" - mondta. Egyúttal kifejezte azt a reményét kabuli sajtóértekezletén, hogy az amerikai elnökválasztás nyomán beköszönthet a béke Afganisztánba.

Az amerikai hadsereg előbb csak annyit közölt az ügyről, hogy még vizsgálja. Később egy amerikai katonai szóvivő hozzátette: "ha ártatlan embereket öltek meg ebben a műveletben, bocsánatot kérünk, és részvétünket fejezzük ki".

Az ázsiai ország délkeleti részén fekvő Kandahár tartományban történt az eset. Ez a tartomány az iszlamista tálibok (Afganisztán előző urai) kormányellenes harcának központi területe. A falubeliek beszámolói szerint egy esküvőre készülődő násznépre hullott a bomba. Miközben az esküvői előkészületek folytak a faluban, egy-két kilométernyire a helyszíntől amerikai katonák harcoltak tálib fegyveresekkel.