Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

DNS-mintát vettek a rabosított riportertől

Vágólapra másolva!
Rabosították kedden az RTL Klub egyik riporterét, akitől ujj- és tenyérlenyomatot, valamint DNS-mintát vettek. A rendőrség szerint bűncselekményt követett el, amikor egy oknyomozó riport során rokkantigazolványokhoz jutott hozzá. Az RTL Klub szerint a riporter éppen a hatóságok munkáját segítette a korrupció leleplezésével.
Vágólapra másolva!

Rabosították kedden az RTL Klub riporterét - mondta az [origo]-nak Rényi Ádám, a csatorna kommunikációs igazgatója. Polgár Gézától, a Fókusz riporterétől a Gyorskocsi utcában ujj- és tenyérlenyomatot, illetve DNS-mintát vettek.

Az újságírót a rendőrség bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítja. Rényi közölte: az újságíró ellen még nem emeltek vádat, de bűnügyi nyilvántartásba vették. A riporter szabadlábon védekezhet, az ügy a következő hetekben a szembesítésekkel folytatódik.

A riporter a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről forgatott, melynek során rejtett kamerás felvételek segítségével mutatta be, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal, egy önkormányzati dolgozó segítségével parkolási engedélyt szerezni. A felvételeket Polgár még az adásba kerülés előtt leadta a rendőrségen, illetve feljelentést tett.

A felvételek elkészítéséhez a riporter - az általa lebuktatott közvetítő és okmányügyintéző segítségével - maga is hamis orvosi papírhoz, ezáltal a mozgáskorlátozottak számára kiadható parkolási igazolványhoz jutott. A közvetítőnek 15 ezer forintot kellett adnia a közreműködésért, 15 ezret a hamis orvosi papírokért, továbbá 15 ezer forintot a hamis igazolványt kiadó önkormányzati hivatalnoknak. Ezt a felvételekkel együtt szintén leadta a rendőrségen.

A rendőrség ennek ellenére - a Magyar RTL Televízió Zrt. szerint ügyészségi indítványra - bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja. Az RTL Klub szerint a riporter éppen a hatóságok munkáját segítette, egy bűncselekmény-sorozatot leplezett le. A tévécsatorna közleménye szerint kollégájukat - a társadalom javát szolgáló, arra semmilyen veszélyességgel nem bíró munkájának következményeként - akár felfüggesztett börtönbüntetés is fenyegetheti, ami súlyosan sérti a sajtószabadság alapértékeit.

A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája közleményben cáfolta, hogy az ő indítványukra gyanúsították volna meg a riportert. Az ügyészség az ügyben értékelte a tényállást, hogy az milyen bűncselekmény megállapításának alapjául szolgálhat, "ez azonban nem tekinthető a konkrét ügyben sem állásfoglalásnak, sem pedig nyomozati utasításnak, ez az értékelés a nyomozó hatóságot nem köti, csak orientálja" - írják. A nyomozó hatóság önállóan, a bizonyítékok alapján, saját hatáskörben rendelkezik a gyanúsításról, ha annak törvényi feltételei fennállnak - áll a közleményben. A BRFK kedd délutáni közleményében még azt írta: ügyészségi utasításra történt a gyanúsítás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről