A bankokat ostorozta az IMF elnöke

Vágólapra másolva!
A világgazdasági növekedés 2009 végén fog újra megindulni, de a pénzügyi világban az "újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll - véli Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Arra a kérdésre, hogy nem naivitás-e azt gondolni, hogy az állam által megmentett bankok folytatják majd a hitelezést a vállalatoknak és a lakosságnak, az IMF-vezér úgy vélte, hogy "teljesen valós" annak a kockázata, hogy a hitelezés nem indul újra, ezért szerinte "legitim" lenne kötelezni a bankokat a hitelfolyósításra.

A bankmentő csomagok célja az volt, hogy azért bocsássanak tőkét a bankok rendelkezésére, hogy újra meginduljon a hitelezés, arra viszont nincsen garancia, hogy "a bankárok ismét a munkájukat akarják végezni" - hangsúlyozta Strauss-Kahn. Szerinte mostanáig bárkinek folyósítottak hitelt anélkül, hogy felmérték volna a kockázatokat, azóta viszont annyira "begyulladtak", hogy senkinek nem kölcsönöznek.

Az IMF vezetője szerint az általa irányított pénzintézetnek nem az a feladata, hogy megmentse a kapitalizmust és hogy beavatkozzon a tőzsdéken, hanem az, hogy a pénzügyi stabilitást biztosítja. Ezért forrásaival a destabilizált államokat segíti, azért, hogy azok túl tudjanak jutni a nehéz pillanaton - emelte ki Strauss-Kahn.

Ami a politikusokat illeti, a volt francia pénzügyminiszter szerint 2008 első felében nagy részük nem mérte fel a válság mértékét és nem úgy reagált, ahogy kellett volna. Strauss-Kahn arra emlékeztetett, hogy az IMF-nek a növekedésre vonatkozó előrejelzései már az év elején pesszimisták voltak, de hónapokat kellett arra várni, hogy az állam- és kormányfők elfogadják, hogy "komoly a helyzet".

Komolyan veszik a válságot

Egy-két hónapja azonban mindenkiben tudatosodott a válság mérete, és az IMF-vezér szerint pont ezért a washingtoni G20 értekezlet jobban sikerült, mint általában az ilyen jellegű találkozók, amelyek nem túl produktívak: "határozott döntések születtek, még akkor is ha ezek megvalósítását még most kell kidolgozni" - tette hozzá Strauss-Kahn.

Véleménye szerint a jelenlegi válság egyértelműen "a kapitalizmus válsága", de ez nem jelenti a piacgazdaság összeomlását, még akkor sem, ha a "korlátlan liberalizmus, a mindenki önmagáért és a mindenható önszabályozás elvében rés keletkezett".

Strauss-Kahn "szívesen újragondolná" a kapitalista rendszert, de szerinte nincs, ami azt felváltsa, mert a "kommunista modell bukása óta senki nem javasolt semmilyen alternatív megoldást". A piacgazdaság viszont megítélése szerint számos korrekcióra szorul, mert ha jobban szervezett, szolidárisabb társadalmat szeretnénk, amely nemcsak a napi problémákkal, hanem a jövő generációival is törődik, akkor a működés egészén nagyon sokat kell változtatni - véli az IMF vezetője, aki szerint ez az első olyan világválság, amely a globalizmus miatt mindenkit érint, de valószínűleg nem ez az utolsó.