Csökkent az orosz kőolaj-termelés

Vágólapra másolva!
Novemberben Oroszország napi 3,7 millió hordó kőolajat exportált a Transneft vezetékhálózatán, 12 százalékkal kevesebbet, mint októberben, közölték az orosz energiaügyi minisztériumban kedden. Az orosz olajtermelés napi átlagban 9,82 millió hordó volt a múlt hónapban, 0,4 százalékkal kevesebb, mint októberben.
Vágólapra másolva!

Ezzel az első tizenegy hónapban Oroszország kőolajtermelése napi átlagban 9,79 millió hordó volt, összesen 447,364 millió tonna, 0,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első tizenegy havinál.

Tavaly egész évben 491,18 millió tonna, napi átlagban 9,86 millió hordó volt az orosz olajtermelés, akkor még 2,2 százalékkal több, mint tavalyelőtt. Oroszország a világ második számú nyersolajexportőre Szaúd-Arábia után.

Az orosz kivitelt a magas exportadó is fékezte az idén. Néhány hete az olajtermelők kilátásba helyezték, hogy ha a kormány nem lép az exportadó ügyében, akár le is állíthatják az olajexportot. Most, december elsejei hatállyal a kormány tonnánként 192,10 dollárra csökkentette az exportadót az addigi 287,30 dollárról.

Az orosz kormány márciusban meghirdetett terve szerint az olajtermelést 2015-re napi 11,23 millió hordóra, 2020-ra napi 11,94 millió hordóra, 2030-ra napi 12,04 millió hordóra kellene emelni évi átlagban a tavalyi napi átlagról.

Ehhez képest a helyzet most nem jó, habár kissé javult: az első nyolchavi kitermelés, átlagosan napi 9,77 millió hordó, még 0,9 százalékkal volt kevesebb a tavalyi első nyolchavinál. Ilyen távú átlagban tíz éve először volt visszaesés.

A Szovjetunió megszűnése óta az orosz olajtermelés tavaly októberben ért csúcsra, napi 9,93 millió hordóval, azóta a kitermelés lassan csökkent.

Tavaly, habár tovább csökkenő ütemben, de még 2,2 százalékkal nőtt az orosz olajtermelés, a kormányzati várakozásnak megfelelően. Idén a kormány 1 százalékos növekedésre számított éves átlagban, de elemzők szerint számottevőbb többlet csak jövőre várható, amikor megérkeznek az első szállítmányok az új, kelet-szibériai lelőhelyekről.

Az orosz olajtársaságok azonban panaszolják, hogy a magas adók miatt nem csak az exportot kénytelenek visszafogni, hanem további beruházásokra sem gondolhatnak. Hogy mi lesz a további beruházásokkal, ha a kőolaj világpiaci ára hosszabb időre is a jelenlegi szinten maradna, azt még senki sem tudja megjósolni.

Az orosz energiaügyi minisztérium kőolaj- és gázágazattal foglalkozó részlegének vezetője, Vitalij Karaganov október végén maga is úgy nyilatkozott, hogy évtizedek óta először csökkenhet az orosz olajtermelés az idén. Az ő becslése szerint közel egy millió tonnával 490 millió tonnára, napi 9,82 millió hordóra mérséklődhet a kitermelés ebben az évben, de az első tizenegy havi tényadatok már rosszabb képet mutatnak.

1999 óta az orosz kitermelés közel 60 százalékkal nőtt tavaly őszig, de az utóbbi években a növekedés üteme jelentősen lassult, évi 2-2,3 százalékra. 2004-ben az évi növekedési ütem 9 százalékos, 2003-ban még 11 százalékos volt - az utolsó növekedési rekord a Szovjetunió megszűnése óta. Oroszország adja a világ olajtermelésének közel 11 százalékát, földgáztermelésének az ötödét.