Egyre több magyar céget számolnak fel

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három hónapban felgyorsult a felszámolások számának növekedése, a céginformáció-szolgáltató Opten Informatikai Kft. legfrissebb jelentése szerint szeptember, október és november hónapokban 3340 felszámolást tettek közzé, ami 40 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az idén az év első tizenegy hónapját tekintve összesen 18 százalékkal indult több felszámolási eljárás mint 2007 azonos időszakában.

A számokból ugyanakkor még korai messzemenő következtetéseket levonni, mivel a közzétételek hathetes csúszásban vannak a felszámolások tényleges megindításához képest, így a szeptemberi adatok valójában a válság elmélyülése előtti állapotot tükrözik - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját. A végelszámolások száma az utolsó három hónapban 15 százalékkal, 2140-re emelkedett, az első 11 hónapban a növekedés üteme 11 százalék volt.

A felszámolások számának emelkedése ellenére egyre több cég alakul Magyarországon, és az utolsó három hónapban sem csökkent az egész évre jellemző cégalapítási láz. Novemberben 22 százalékkal több cég megalakulását tették közzé, mint egy évvel korábban - olvasható a közleményben. Az idei év első 11 hónapjában 44 166 céget alapítottak Magyarországon, szemben a 2007 azonos időszaki 30 354-gyel.