Férjhez adhatja ukrán leányát az OTP

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság értesülése szerint eladná ukrán leánybankját az OTP. A vevő hírében a Szberbank áll, az OTP-nek azért is fontos, hogy ukrán üzletágán túladjon, mert ezzel jelentő likviditást teremthetne magának.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

A Napi Gazdaság december másodikán még arról számolt be, hogy a Szberbank akár az egész OTP-re is fenheti a fogát, azonban az újság szerkesztősége szerint a Szberbank nem a magyar pénzintézet, hanem a kijevi CJSC OTP Bank után érdeklődne. Az OTP részéről egyik híresztelést sem kommentálták.

Megfigyelők szerint az ukrán leánybank esetleges értékesítése - kedvező ajánlat esetén - kifejezetten jókor jönne az OTP-nek, ugyanakkor egy nagy orosz bank számára is vonzó lehet a két évvel ezelőtt a Raiffeisen Internationaltől 700 millió euróért megvásárolt leánybank.

Az OTP augusztusban 120 millió euróval emelte meg az ukrán bankja tőkéjét, szeptember végén pedig további 1,8 milliárd euró hitelt nyújtott leányának. (Az ukrán bank kihelyezett hitelei négyszeresen haladják meg betéteit, ezért indokolt a jelentős finanszírozás.) Ha sikerülne - az eddigi 820 millió eurós tőkebefektetéshez képest akár kisebb veszteséggel is - eladni a bankot, és a vevő átvállalná az anyabank tulajdonosi hiteleit, az az OTP mozgásterét jelentősen növelné. Az esetleges veszteség ugyanis bőven alulmúlná a Garancia Biztosítóból származó 500 millió eurós rendkívüli eredményt.

A probléma csak az, hogy a bizonytalan ukrán hitelpiacon ekkora nagyságrendű értékben vevőt találni nem könnyű: a Napi kalkulálása szerint az egész ügylet - a hitelállomány finanszírozásával - mintegy kétmilliárd eurót tesz ki, ez pedig jelenleg a Szberbanknak sem biztos, hogy megéri.