Bűnösnek vallanák magukat a 9/11-es per vádlottjai

Vágólapra másolva!
Beismerő vallomást szeretne tenni a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadások miatt bíróság elé állított Halid Sejk Mohamed és négy vádlott-társa. Ezt egy előzetes meghallgatáson közölte az al-Kaida harmadik emberének tartott Mohamed, aki azt kérte kirendelt a védőügyvédektől, hogy vonják vissza a védelmükre tett jogi lépéseket.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek szeretnék vallani magukat a szeptember 11-i terrortámadások ügyében - közölte a guantánamaói fogolytáborban tartott előzetes meghallgatásán Khalid Sejk Mohamed és négy vádlott-társa, akik ellen a háromezer áldozattal járó Amerikai-ellenes terrorakció miatt folyik eljárás. Ha bűnösnek találják őket, mind az öt vádlottra halálbüntetés vár.

A meghallgatáson felolvasták a vádlottak nyilatkozatát, amelyben azt kérték, hogy vonjanak vissza minden, a kijelölt védőügyvédek által benyújtott keresetet, és hogy rendeljenek el "azonnali tárgyalást, hogy megtehessük beismerő vallomásainkat". "Nem akarjuk vesztegetni az időnket" - mondta Khalid Sejk Mohamed a bírónak. Később azonban közölte, mégsem teszik meg a vallomást, mert csak társaival egyszerre hajlandó erre.

Az öt vádlott közül kettő esetében ugyanis elmeszakértői vizsgálat indult, amely arról dönt, hogy alkalmasak-e arra, hogy bíróság elé álljanak, illetve azt is vizsgálják, hogy a vádlottak nem külső nyomás hatására akarnak beismerő vallomást tenni. A hétfői előzetes meghallgatáson első alkalommal vehettek részt a terrortámadásban elhunytak hozzátartozói, akiket repülővel szállítottak a táborba.

A BBC szerint egyelőre nem tudni, mikorra tűzik ki a per első hivatalos tárgyalását, erre várhatóan már nem kerül sor Barack Obama megválasztott amerikai elnök januári hivatalba iktatása előtt. Obama ugyanakkor ellenzi a guantánamói fogva tartottak ügyében eljáró katonai bíróságokat, és azt ígérte, felszámolja a rossz hírű tábort.

Khalid Sejk Mohamed a gyanú szerint a merényletért felelősnek tartott al-Kaida terrorszervezet harmadik embere volt, és már korábban elismerte a felelősséget a támadásért, illetve további 30 világszerte elkövetett egyéb terrorakcióért. Tavaly nyáron, egy előző meghallgatáson azt mondta, alig várja, hogy mártír lehessen. Mohamedet 2003-ban fogták el Pakisztánban.