Vágólapra másolva!
A két hatalmi centrum szétveri a pártot - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Népszabadságnak adott interjúban, majd hozzátette: fennáll a pártszakadás veszélye. Az erzsébetvárosi ingatlanügyekben szereplő párttársaival kapcsolatban azt mondta, ha kiderül, hogy vétkesek, akkor  lépni fognak, mert bűnözőket nem tűrhetnek meg az SZDSZ-ben.
Vágólapra másolva!

"Ilyenkor szükség van nagyvonalúságra" - kommentálta Fodor Gábor a Népszabadságnak azt, hogy a hétfői frakcióvezető-választáson ugyanannyi voksot kapott, mint régi ellenlábasa, Kóka János. A pártelnök szerint ebben a helyzetben ő hajlandó lenne félre állni egy harmadik jelölt érdekében, ha Kóka is ezt teszi. Fodor szerint "egy ilyen érzékeny időszakban különösen fontos, hogy egységes politikát képviseljen az SZDSZ. Két hatalmi centrum szétveri a pártot".

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben előzetesbe helyezett két SZDSZ-es politikussal kapcsolatban azt mondta a pártelnök, hogy nem fogják megtűrni a pártban a korrupciót. Szerinte mintaszerűen jártak el, amikor felszólították őket, hogy függesszék fel a párttagságukat. Ezt követően az ártatlanság vélelméről beszélt Fodor, majd hozzátette: "De ha bebizonyosodna a gyanú, akkor annak következményei lesznek - bűnözőket nem tűrhetünk meg az SZDSZ-ben".

A költségvetés megszavazásáról az ellenzéki párt vezetője azt mondta a Népszabadságnak, hogy azt az ország érdekében támogatták, és nem a kormány miatt. Fodor szerint kifejezetten káros ugyanakkor, hogy a parlamentben nem kapott kétharmados többséget Havasiné Orbán Mária főbíró-jelölt.

Csak februárban lehet új főbíró

Havasiné esélyeivel kapcsolatban a szerdai Népszabadság azt írja, hogy várhatóan csak februárban dönthet az új főbíró személyéről a parlament, az államfő ugyanis időt akar adni a pártoknak a mérlegelésre. A napilap az elnöki hivataltól származó információk alapján azt írja, hogy ha az államfő ragaszkodik a hétfőn elbukott jelöltjéhez, a poszt szinte biztosan betöltetlen marad, a szocialisták ugyanis nem akarják elfogadni Havasiné Orbán Máriát. Ebben az esetben a márciusban távozó elnökhelyettes nevezheti meg utódját, aki ügyvivő elnök lehet - tette hozzá a napilap.