Eladó a zalaegerszegi jégcsarnok

Vágólapra másolva!
Felszámolják a Zalaegerszegi Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft.-t, így 290 millió forintért eladósorba került a városi jégcsarnok. A kft. adóssága több, mint 400 millió, a pályázati határidő december 29, mivel nemrég már az áramot és a gázt is kikapcsolták - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

A novemberben felszámolás alá került Zalaegerszegi Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft. vagyonelemeire december 29-ig lehet pályázni - tudta meg a Napi Gazdaság Horváth Szilárd felszámolóbiztostól, a TM-Line Zrt. munkatársától. A működő társaság irányára nettó 290 millió forint. Az üzemeltető céget kizárólag egyben, az ingatlanokkal és a működéshez szükséges gépekkel, eszközökkel együtt kívánják értékesíteni. A vevőnek vállalnia kell, hogy a jégcsarnokot legkésőbb 2009. január 15-től tovább működteti, a dolgozókat pedig jogutódlással átveszi.

Zalaegerszeg az elmúlt években az elsők között kapcsolódott be a vidéki jégcsarnok-építési programba. Az önkormányzat a beruházónak területet biztosított - a telek ma is a város tulajdona -, a város iskolásai számára pedig jégidőt vásárolt, segítve ezzel a létesítmény jobb kihasználását. Ennek értéke évente mintegy 27 millió forint volt.

Elfogyott a pénz, maradt az adósság

Hamar kiderült azonban, hogy nincs elég látogató és rendezvény ahhoz, hogy a létesítmény gazdaságosan működjön. A jelenleg három magánszemély tulajdonában lévő Zalaegerszegi Jégcsarnok Kft.-nek már tavaly is gondjai voltak a bérek kifizetésével és a kiegyenlítetlen közüzemi számlák is szaporodtak. A város júniusban azonnali hatállyal felmondta a jégidő vásárlásáról szóló szerződést. A kegyelemdöfést szeptemberben az adta meg, hogy a kifizetetlen számlák miatt a szolgáltató az áramot és a gázt is kikapcsolta. (Azóta sikerült megállapodni a szolgáltatóval, a jégcsarnokot a felszámoló működteti.)

A kft.-nek több mint 400 millió forintnyi adóssága van, ebből 300 milliót meghaladó a jelzáloggal biztosított banki követelés, amelyből a jégcsarnok felépült - tette hozzá Horváth Szilárd. A szolgáltatóknak mintegy 40 millió forinttal tartozik a társaság, az elmaradt munkabérek és járulékok összege meghaladja a 10 milliót. A dolgozókat a bérgarancia-alap támogatásának segítségével tudják csak kifizetni.

A beruházást elindító budapesti Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft. nemcsak Zalaegerszegen, hanem több más vidéki városban - például Debrecenben, Kaposváron, Szolnokon, Tatabányán - is hasonló konstrukcióban épített jégcsarnokot. Úgy tűnik, a tervek ezeken a településeken sem váltak valóra, hiszen több üzemeltető cég ellen is felszámolási eljárás folyik. Kaposváron például csak úgy sikerült megmenteni a fedett jégpályát, hogy az önkormányzat, illetve egyik cége átvette a működtetést.