Ferihegy 2 ötvenkétmilliárdért újul meg

Vágólapra másolva!
A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezetői hétfőn szerződést írtak alá a KÉSZ Zrt.-vel az 52 milliárd forint fejlesztési program részeként a központi terminál építéséről és a meglévők átépítéséről - közölte a Budapest Airport Zrt. hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a fejlesztési program leglátványosabb része a 2A és a 2B terminált összekötő Sky Court-nak (Égi udvar), a központi terminálnak a felépítése 2010-re fejeződik be.

A KÉSZ Zrt. közbeszerzési pályázaton nyerte el a munkát, amelynek során 12 ezer négyzetméter meglévő épületrészt kell elbontani, és 50 ezer négyzetméter új forgalmi épületet kell felépíteni. A nyertes ajánlattevő végzi el a meglévő 35 ezer négyzetméter területű utasforgalmi terminál átépítését is. A bontási és építési munkák januárban kezdődnek meg.

A Sky Courtban központi helyre kerül a biztonsági ellenőrzés. Az emeleten boltok, a félemeleten pedig bárok és éttermek lesznek. A terminálhoz 16 utashíd csatlakozik a be- és kiszálláshoz. Jelenleg 24 utashíd köti össze az épületet és a repülőgépeket. A 2A és 2B terminálok átépítése azért szükséges, mert a jelenlegi létesítmények nem teszik lehetővé a schengeni és nem schengeni területek szétválasztását.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Budapest Airport privatizációjakor a vevő 65 milliárd forint értékű fejlesztést vállalt 2011-ig.

Már folyik a 76 ezer négyzetméter repülőtéri előtér építése 4,2 milliárd forint költséggel, és 2011-ig a Budapest Airport összesen 170 ezer négyzetméter forgalmi előtér építését tervezi. A 65 milliárd forintos fejlesztési program része az új cargo bázis építése a légi áruforgalom kiszolgálására, valamint az Airport City megvalósítása, amelyben 250 szobás szálloda is épül. Ezekhez a projektekhez azonban a Budapest Airport külső partnereket von be.