Vége a szmogriadónak Budapesten

Vágólapra másolva!
Feloldották a szmogriadót Budapesten, miután a szállópor szintje hétfőn tartósan a határérték alá csökkent a fővárosban. Az autós közlekedést érintő korlátozásokat a Főpolgármesteri Hivatal kedd hajnalban megszüntette.
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalban megszüntették a szmogriadót Budapesten, miután a főváros levegője az elmúlt 24 órában jelentősen javult - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A döntést az tette lehetővé, hogy a szállópor hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási (100 mikrogramm/m3), sem a tájékoztatási határértéket (75 mikrogramm/m3) a város két pontján.

A kedd reggel kiadott főpolgármesteri közlemény szerint ez azt jelenti, hogy a szállópor szennyezettség tartósan csökkent, így nincs szükség tovább a szmogriadóval járó korlátozásokra. A főváros a közleményben egyúttal megköszönte a budapestiek megértését és a korlátozó intézkedések betartását.

Budapesten vasárnap 11 órakor lépett életbe a szmogriadó riasztási fokozata, amelynek értelmében páros napokon csak a páros, páratlan napokon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhettek. A Főpolgármesteri Hivatal mérései szerint hétfőn a páratlan rendszámú autótulajdonosok jelentős része nem közlekedett gépkocsijával Budapesten. Egy másik mérés szerint a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően.

Az [origo] munkatársainak tapasztalatai szerint ugyanakkor az autósok jelentős része nem tartotta be a korlátozást, január 11-en vasárnap is sok páros, 12-én hétfőn pedig sok páratlan rendszámú autó közlekedett, így meglehetősen furcsa a főváros hálálkodása a szabályok betartásáért.

Nem bírságoltak

A főváros rendeletének hanyagolását többnyire az okozta, hogy semmiféle szankció nem fenyegette azokat az autósokat, akik nem tartották be a szmogriadó miatt életbe lépett forgalmi korlátozásokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a fővárosi önkormányzat ugyanis úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy a rendőrök csak figyelmeztethetik az autósokat, bírságolni nincs joguk, hiszen a KRESZ-ben nincs erre vonatkozó rendelkezés.

A Levegő Munkacsoport ugyan hétfőn felemelte a szavát ez ellen, de a gyakorlaton az ő véleményük sem változtatott. A civil szervezet azzal érvelt, hogy a jelenleg is hatályos 2001-es levegőtisztasági kormányrendelet értelmében az önkormányzat jegyzője kiszabhatna levegővédelmi bírságot, aminek összege legalábbb 25 ezer, legfeljebb 100 ezer forint lehet. Lenkei Péter, a civil szervezet környezeti tanácsadó irodájának vezetője az [origo]-nak azt mondta, a rendőrségi törvény alapján a rendőröknek intézkedniük kellett volna a korlátozás megszegőivel szemben, és a feljelentéseket továbbítaniuk az illetékes jegyzőknek.

Nem tudnak egészségügyi panaszokról

Az MTI információi szerint a szmogriadó ideje alatt a szállópor napi átlagkoncentrációjának emelkedése miatt nem fordultak többen orvoshoz különféle légzési panaszokkal. Ez ugyanakkor leginkább annak köszönhető, hogy a megbetegedések számának emelkedését csak egy hónap elteltével lehet mérni - derült ki az MTI által hétfőn este megkérdezett szakemberek válaszaiból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!