Második napja tüntettek a bolgár kormány ellen

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a bolgár kormány távozását követelte Szófiában kétezer tüntető. Szerdán a parlament előtti tüntetés összecsapásokba torkollott a rendőrök és a demonstrálók között. Csütörtökön a tüntetés békésen zajlott.
Vágólapra másolva!

Mintegy kétezren tüntettek csütörtökön Szófiában a bolgár kormány távozását követelve. A demonstrálók a kormányt korrupcióval vádolják, valamint felelőssé teszik a gazdasági válság elmélyüléséért.

Szerdán a parlament előtti tüntetés összecsapásokba torkollott a rendőrök és a demonstrálók között, akik közül többen házilag készített robbanószerkezetekkel érkeztek a helyszínre. A szerdai összecsapásokban harmincöten sérültek meg, közöttük 14 rendőr.

Csütörtökön a tüntetés békésen zajlott, a rendőrök megelőző intézkedésként őrizetbe vettek 22 embert, akiknél veszélyesnek minősített tárgyakat találtak. Előző nap 156 embert, közöttük 32 kiskorút állítottak elő.

Közvélemény-kutatások szerint a lakosság 70 százaléka a kormány távozását szeretné, és 75 százalékuk elégedetlen a parlament munkájával. A legtöbben a korrupció elleni harc eredménytelensége miatt bírálják őket. Az Európai Unión belül a 7,6 millió lakosú balkáni országban a legalacsonyabb az egy főre jutó hazai össztermék.