PSZÁF: Továbbra is jelenteni kell a shortot

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ez évben is változatlanul hatályban tartja a tőzsdei short eladási ügyletekre vonatkozóan a külön adatszolgáltatási kötelezettséget, az intézkedés visszavonásig hatályos - közölte a felügyelet a honlapján pénteken.
Vágólapra másolva!

Az intézkedést még tavaly szeptember 30-án vezette be a PSZÁF az akkori tőkepiaci fejleményekre tekintettel, és összhangban az Európai Értékpapír Szabályozók Bizottsága (CESR) kezdeményezésével, amelynek értelmében az európai uniós országok tőzsdefelügyeletei egységesen szigorították a short eladási ügyletek kezelését. Több országban - például Angliában és Németországban - ideiglenesen be is tiltották a short ügyleteket.

A PSZÁF tavaly ősszel hozott határozata 2008. december 31-ig volt érvényben. A közlemény szerint az azóta eltelt időszakban a felügyelet felmérte a hazai és nemzetközi piaci fejleményeket, továbbá figyelembe vette az uniós társfelügyeletek short eladási ügyletek kapcsán követett gyakorlatát. Mindezek alapján továbbra is indokoltnak tartja az adatszolgáltatás fenntartását.

A felügyelet közleménye hangsúlyozza, hogy a bejelentési kötelezettség továbbra sem jelenti az ügyletkötések korlátozását.

A határozat szerint a pénzügyi szolgáltatóknak a tőzsdére bevezetett részvények esetében naponta be kell jelenteniük minden olyan, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendszerében teljesült short eladási ügyletet, beleértve a napon belüli ügyleteket is, amelyben a részvények darabszáma eléri vagy meghaladja az adott értékpapír BÉT-re bevezetett teljes részvénymennyiségének 0,01 százalékát.

Az úgynevezett "shortolás" részvényeladást jelent a részvények előzetes birtoklása nélkül. Az árfolyamesésre játszó spekulánsok eladási pozíciót vesznek fel rövid határidőre, arra számítva, hogy visszavásárláskor alacsonyabb lesz az árfolyam. Az ilyen befektető sok esetben végig birtokon kívül marad: meg sem vásárolja, hanem a tényleges részvénybirtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az eladott részvénycsomagot.