Hősként ünnepelték a Davosból hazatérő Erdogant

Vágólapra másolva!
Ünneplő tömeg fogadta Isztambulban a svácji Davosból hazatérő török miniszterelnököt, Recep Tayyip Erdogant. A kormányfőt azért éltették, mert csütörtökön kiment a Gázai övezetről tartott vitáról Simon Peresz izraeli elnök felszólalása után.
Vágólapra másolva!

Többezres lelkes tömeg fogadta péntek hajnalban az isztambuli repülőtéren a svájci Davosból hazatérő török kormányfőt, Recep Tayyip Erdogant. Az éljenző tömeg török és palesztin zászlókat lengetett, az egyik magasba emelt transzparensen ez állt: "Üdvözlünk, davosi hódító".

Azért éltették Erdogant, mert a török miniszterelnök kisétált a svájci városban zajló Világgazdasági Fórum keretében rendezett pódiumbeszélgetésről, amelyen Simon Peresz izraeli elnök szenvedélyes védőbeszédet tartott Izrael két hete lezárult gázai offenzívája mellett. Erdogan azután hagyta ott a vitát, hogy reagálni akart Peresz hosszú felszólalására, de a beszélgetést vezető újságíró félbeszakította. Erdogan távozása előtt még azt mondta Peresznek: "Úgy vélem, kissé bűnösnek érezheti magát, ezért beszélt emelt hangon. Maguk embereket gyilkolnak meg". Peresz erre ujjával Erdoganra mutatva azt vágta a török kormányfőhöz: "Maguk is ezt tennék, ha rakéták hullanának Isztambulra."

A Hamász palesztin iszlamista szervezet is üdvözölte pénteken Erdogan kirohanását. "A teremből való távozását úgy értékeljük mint a cionisták által elkövetett holokauszt áldozatai melletti kiállást" - írta közleményében Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő.

A török kormányfő környezetéből később azt közölték az Anadolu török hírügynökséggel, hogy Peresz és Erdogan telefonon megbeszélte a történteket, és az izraeli elnök bocsánatot kért. Később viszont az izraeli elnöki hivatal szóvivője tagadta és "minden alapot nélkülözőnek" nevezte, hogy Peresz megkövette volna Erdogant. Azt megerősítette, hogy az izraeli államfő felhívta a török miniszterelnököt, és "baráti beszélgetést folytattak", amelynek során Erdogan állítólag azt mondta: kirohanása nem Peresznek szólt, hanem a vita vezetőjének, aki beléfojtotta a szót.